Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul României, într-o vizită oficială…

Premierul României, într-o vizită oficială în R. Moldova

Dacian Cioloș, premierul României, va efectua joi, 25 august, o vizită oficială în R. Moldova, potrivit programului șefului Executivului transmis, sâmbătă, de Biroul de presă al Guvernului, relatează adevarul.ro.

Aceasta este prima vizită oficială a premierului Dacian Cioloş în R. Moldova de la preluarea mandatului, însă el a mai avut discuţii cu premierul moldovean, Pavel Filip, la finalul lunii ianuarie când acesta a efectuat o vizită oficială în România. Cioloş s-a întâlnit şi cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, ambii prezenţi la Summit-ul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est de la Sofia, când au discutat despre pregătirea acordării primei tranşe de împrumut pe care Guvernul României l-a promis anul trecut statului moldovean.

La începutul lunii august Guvernul a aprobat eliberarea primei tranşe din Asistenţa financiară rambursabilă pentru R. Moldova, în valoare de 60 de milioane de euro din suma totală de 150 de milioane de euro. Prima tranşă din asistenţa financiară va fi eliberată pe 24 august. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit schimbului de scrisori cele două părţi – România şi R. Moldova – s-au convenit şi o serie de obligaţii din partea R. Moldova pentru eliberarea primei tranşe. „Stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestor”, a menționat Iolu. De asemenea, prin schimbul de scrisori s-a mai cerut prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie din R. Moldova.

Sursa: adevarul.ro

Publicitate
Publicitate