Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Platforma DA a anunțat că…

Platforma DA a anunțat că va participa „sub brandul politic propriu” la alegerile locale din toamna anului 2023

Platforma DA a anunțat că va participa „sub brandul politic propriu” la alegerile locale din toamna anului 2023 și a inițiat un proces de consultare cu alte partide extraparlamentare pentru identificarea unui candidat comun pentru primăria Chișinău. Anunțul a fost făcut duminică, 26 februarie, după ședința Consiliului Național al Partidului Platforma DA.

„S-a luat decizia privind participarea Platformei DA la alegerile locale sub brandul politic propriu. Totodată, pentru alegerile din municipiul Chișinău vor fi depuse toate eforturile pentru o alianță mai largă a forțelor pro-democratice, pro-europene. În acest sens, deja a fost inițiat un proces de consultare cu alte partide extraparlamentare, în vederea unei construcții electorale mai largi în jurul Platformei DA, atât pentru Consiliul Municipal Chișinău, cât și pentru identificarea unui candidat la funcția de primar general al capitalei”, a anunțat președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

De asemenea, liderul Platformei DA anunțat despre crearea Organizației teritoriale Chișinău a Partidului Platforma DA și alegerea lui Chiril Moțpan în funcția de președinte al acestei organizații.

Platforma DA, de la Andrei Năstase la Dinu Plîngău

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) a fost constituit în urma protestelor antiguvernamentale din 2015–2016. Fondatorii Platformei au fost Oazu Nantoi, Igor Boțan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Vasile Năstase, Dinu Plîngău, Andrei Năstase și alții. În 2015, în calitate de președinte a fost ales Andrei Năstase.

În iulie 2021, conducerea Platformei Demnitate și Adevăr, președintele și vicepreședinții partidului, și-a anunțat demisia în cadrul Biroului Politic Național. Anunțul a fost făcut la două zile de la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021 în cadrul căruia Platforma DA, condusă pe atunci de Andrei Năstase, nu a reușit să prindă un loc în Parlamentul de la Chișinău, obținând puțin peste 2 la sută din sufragii.

Astfel, din vara anului 2021 și până în primăvara lui 2022, Dinu Plângău a asigurat interimatul funcției de președinte al formațiunii, iar în cadrul congresului Platformei DA din 8 mai 2022, Dinu Plângău a fost ales președinte al partidului.

Pe 22 decembrie 2022, Andrei Năstase, a anunțat, alături de membrii Platformei DA din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), că își înaintează demisia din partid. Anunțul a fost făcut după ce Biroul Politic Național al Platformei DA a decis două zile mai devreme, pe 20 decembrie, retragerea sprijinului politic pentru Fracțiunea Platformei DA din CMC în contextul în care consilierii Platformei au votat pentru proiectele urbanistice zonale (PUZ) controversate.