Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PD: Semnăturile din 11 ianuarie…

PD: Semnăturile din 11 ianuarie sunt valabile, declarațiile unor deputați rămân doar declarații

După ce Președintele Timofti a solicitat reconfirmarea semnăturilor în susținerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, Partidul Democrat a emis un comunicat în care spune că semnăturile colectate la 11 ianuarie 2016 sunt valabile și nu va prezenta altele. Între timp, câțiva deputați PLDM au anunțat că își retrag semnătura făcută la 11 ianuarie.


Deși Președinția și opinia publică aștepta confirmarea semnăturilor, după ce au apărut semnale și controverse că nu toți deputații ar fi semnat pentru candidatura lui Vlad Plahotniuc, ci doar pentru crearea unei majorități parlamentare, Partidul Democrat a emis un comunicat în care explică faptul că alte semnături nu vor fi colectate, căci lista din 11 ianuarie 2016 este valabilă, dar se specifică, totuși că lista a fost semnată pentru formarea majorității parlamentare, nu pentru înaintarea candidaturii lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru. ”Pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c. un document oficial, prin care este confirmată constituirea unei majorități parlamentare absolute, o majoritate care se angajează să susțină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcția de prim-ministru,” se spune în comunicatul PD.
Deși astăzi mai mulți deputați liberal-democrați au declarat că au semnat și au susținut crearea unei majorități parlamentare, nu și candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier, de aceea își retrag semnătura, PD consideră că aceste declarații nu ar avea valoare juridică.
”Declarațiile făcute în spațiul public de către unii deputați”, așa cum se menționează în comunicatul Președinției, rămân doar declarații făcute în spațiul public. Deciziile instituționale pot fi luate doar în baza prevederilor Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale, dar nu pe afirmații neconfirmate, apărute în spațiul public,” se spune în comunicatul PD.
PD susține că în cazul declanșării anticipatelor, vina o poartă președintele Timofti: ”În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă.”
Astăzi Președintele Nicolae Timofti a declarat că așteaptă confirmarea semnăturilor celor 56 de deputați până la ora 21.00. Specialiștii în drept constituțional susțin că o creare a unei majorități parlamentare ar trebui să se facă în ședință parlamentară prin vot oficial.