Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Parlamentar pe ambele maluri ale…

„Parlamentar pe ambele maluri ale Prutului”. Despre ce au discutat membrii comisiilor juridice din Parlamentul R. Moldova și din Senatul României, în ședința comună

Vicepreședintele Senatului de la București, Robert Cazanciuc, a propus, în cadrul ședinței comune a comisiilor juridice din Parlamentul de la Chișinău și din Senatul României, „o temă de reflecție pentru momentul unei revizuiri constituționale în România sau R. Moldova”. Acesta a anunțat că a fost discutată posibilitatea ca alegerea în funcția de deputat sau senator în România să nu fie incompatibilă cu alegerea ca deputat în Parlamentul R. Moldova.

„Parlamentar pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi am propus o temă de reflecție pentru momentul unei revizuiri constituționale în România sau R. Moldova – alegerea ca deputat sau senator în România să nu fie incompatibilă cu alegerea ca deputat în Parlamentul R. Moldova și, evident, viceversa”, a scris Cazanciuc pe rețelele sociale.

Potrivit unui comunicat al Legislativului de la Chișinău privind ședința care are loc în în județul Argeș, autoritățile din România s-au arătat dispuse să acorde suport R. Moldova în racordarea legislației noastre la legislația Uniunii Europene.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a mai discutat despre asigurarea liberei circulații a profesiilor juridice, în special avocați și experți judiciari, precum și despre oportunitatea de a implementa un proiect privind educația juridică în instituțiile de învățământ.

Totodată, oficialii s-au întâlnit cu reprezentanți ai profesiilor juridice din județul Argeș, printre care avocați, executori judecătorești, notari sau magistrați.

Aceasta este a treia ședință comună a Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul R. Moldova și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României. Dialogul politic în acest sens a fost inițiat în 2022, când membrii celor două comisii au avut întrevederi la Chișinău și la Iași.