• COVID-19

  231 cazuri confirmate 11 cazuri de recuperare 2 decese
 • Neînțelegeri la nivel înalt privind vizita ministrului rus al Apărării la Chișinău. Sandu: „va fi o vizită privată”

  Neînțelegeri la nivel înalt privind vizita ministrului rus al Apărării la Chișinău. Sandu: „va fi o vizită privată”
  21 august 2019 | 15:18

  Vizita din 24 august la Chișinău a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu va avea un caracter privat. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Maia Sandu la începutul ședinței din 21 august a Guvernului. Aceasta a explicat prin faptul că ministrul Apărării Pavel Voicu nu a întreprins toate demersurile legale necesare pentru organizarea unei vizite oficiale a oficialului rus.

  Serghei Șoigu, care ar veni la Chișinău la invitația lui Igor Dodon, pe 24 august, ar urma să participe la „sărbătoarea” organizată de șeful statului și socialiști sub genericul „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.

  Maia Sandu l-a preîntâmpinat pe Pavel Voicu că în timpul vizitei ministrului rus, acesta nu poate semna acorduri sau înțelegeri oficiale cu omologul său.

  „Drept urmare, Guvenrul nu este implicat în această vizită și nu pot fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Ca orice cetățean străin, dl Șoigu poate să viziteze R. Moldova în calitate de persoană privată, dar întâlnirea dvs nu poate să poarte caracter oficial”, declarat Maia Sandu, prevenindu-l pe ministru că pentru a invita oaspeți în R. Moldova în calitate oficială trebuie să notifice din timp, în scris, Guvernul și să întreprindă toate demersurile procedurale pentru a asigura implicarea Ministerului Afacerilor Externe și a ambasadelor, astfel încât să fie respectat protocolul și stabilită agenda.

  Totodată, Maia Sandu a declarat că urmează a fi stabilite responsabilitățile în cazul acestui incident și a cerut ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, să discute subiectul cu ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă.

  Imediat după ședință, Nicu Popescu a anunțat că a dispus chemarea la Chișinău, începând cu ziua de mâine a ambasadorului R. Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, pentru consultări.

  Abordat de jurnaliști după ședința Guvernului, Pavel Voicu a declarat că omologul său din Federația Rusă este invitat de președintele Igor Dodon, care ar fi invitat mai mușți oficiali pentru a sărbători „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”.

  Voicu a declarat că deține informația precum că șeful statului a întreprins toate demersurile privind vizita lui Serghei Șoigu și admite că s-ar fi întâmplat o confuzie, iar șefa Guvenrului ar fi înțeles că ministrul rus vine în Moldova la invitația sa.

  Pavel Voicu a efectuat în perioada 25-27 iulie curent o vizită oficială în Federaţia Rusă, la invitaţia ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/Pe timp de carantină, un agent economic aduna tineri pe rețele de socializare și îi chema să se distreze

  La data de 27 martie, un agent economic, cu sediul în sectorul Botanica din mun. Chișinău, prin intermediul unei rețele de socializare, a adunat tineri și a organizat un eveniment în clubul de noapte pe care îl…
  VIDEO/Pe timp de carantină, un agent economic aduna tineri pe rețele de socializare și îi chema să se distreze

  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Un bărbat de 66 de ani este cea de-a 38-a victimă a coronavirusului în România. Bărbatul ar fi fost în contact cu membru al familiei revenit din Germania. Pe teritoriul României au fost confirmate, până acum, 1…
  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  Din totalul de 231 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 13 pacienți se află în stare gravă. Informația a fost comunicată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul b…
  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, face declarații de presă privind situația referitor la pandemia de COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, dintre cel…
  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Irina VanPatten a plecat din R. Moldova în SUA acum 18 ani, iar de curând a lansat o carte despre și pentru migranți. ZdG a discutat cu autoare despre motivele plecării, stabilirea în SUA și inspirația pentru c…
  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor

  La o lună și două zile de la confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, 30 de persoane infectate au decedat, iar 139 de pacienți s-au videcat în România. Între timp, numărul cazur…
  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor