Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moțiunea de cenzură înaintată de…

Moțiunea de cenzură înaintată de comuniști și socialiști împotriva Guvernului Gavrilița a picat

Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului condus de prim-ministra Natalia Gavrilița, înaintată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a picat. În cadrul ședinței Parlamentului din 22 septembrie, moțiunea a fost respinsă cu votul a 44 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Șefa Cabinetului de miniștri Natalia Gavrilița, de la tribuna centrală a Parlamentului, a criticat opoziția și moțiunea înaintată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) numind-o „o compilație de minciuni”, după care a prezentat reușitele Executivului în primul an de activitate.

„Moțiunea de cenzură la care răspund este o compilație de minciuni care denotă nu doar lipsa se idei și soluții, dar și absența unei pregătiri și competențe profesionale elementare. (…) Oamenii trebuie să știe că singura soluție pe care o propuneți în textul moțiunii de cenzură este demisia Guvernului. (…) Guvernul pe care-l conduc a reușit să răspundă prompt, cu acțiunii concrete, la toate crizele care au afectat și încă mai afectează R. Moldova”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița de la tribuna Parlamentului.

După discursul prim-ministrei, au urmat întrebările din partea deputaților, la care au răspuns, inclusiv, membrii Cabinetului de miniștri, prezenți la ședința Parlamentului din 22 septembrie.

Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Natalia Gavrilița a fost semnat, pe 15 septembrie 2022, de deputații PCRM și PSRM. Inițiatorii moțiunii acuză actualul Executiv de creșterea prețurilor și spun că Guvernul „nu mai are susținerea poporului”. Conform legislație, Guvernul poate fi demis cu voturi a cel puțin 51 de deputați.

Deputații socialiști și comuniști cer demisia guvernului Gavrilița și înaintează moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri

Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși, mai exact de cel puțin 26 de deputați. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămânii următoare datei depunerii. Moțiunile de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.