Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajul emoționant al ambasadorului UE…

Mesajul emoționant al ambasadorului UE în R. Moldova: „Nu sunt moldovean, dar sunt mândru de voi”

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks vine cu un mesaj de mulțumire în adresa cetățenilor moldoveni și a autorităților R. Moldova, urmare a sprijinului oferit ucrainenilor care fug din calea războiului. În același context, oficialul a declarat că Uniunea Europeană va susține eforturile R. Moldova de a ajuta refugiații din Ucraina.

„Dragi moldoveni!

Nu sunt moldovean, dar sunt mândru de voi! Am citit cu emoție mesajul unui cetățean ucrainean, care a mulțumit cetățenilor R. Moldova pentru modul în care familia sa a fost primită aici. Soția sa și copiii săi, care au fost nevoiți să se refugieze din calea războiului, au fost întâmpinați la graniță, hrăniți gratuit, aduși la Chișinău și cazați într-un apartament pentru care proprietarul nu are de gând să ceară chirie. Nu-i venea să creadă că găsise atâta bunătate în Moldova.

Acest om, care acum luptă pentru a-și apăra țara și libertatea, a exprimat cel mai bine admirația pentru felul în care moldovenii au reacționat la criza refugiaților din Ucraina.

Este pur și simplu impresionant cum s-au mobilizat cetățenii obișnuiți ca să întâmpine oamenii de la graniță, să le ofere hrană și adăpost, să le aducă haine. Este uimitor cum au reușit să organizeze centre pentru a colecta donații și a distribui produse de primă necesitate celor care au acum atâta nevoie de ele. Aud iar și iar despre simple familii care și-au deschis ușile pentru a-și primi vecinii ucraineni, oameni pe care nu i-au mai întâlnit până acum.

Este remarcabil modul în care autoritățile R. Moldova au reacționat pentru a susține Ucraina în aceste timpuri dificile, printr-un regim facilitat de intrare în țară și ajutor umanitar. Știu că este greu, și de asta e cu atât mai admirabil cât de repede au fost puse la punct mecanismele necesare de sprijin.

Și este la fel de admirabil că politicienii moldoveni au fost unanimi în abordarea acestei crize. După cum a spus președinta Maia Sandu: Moldova este aici pentru a ajuta! Probabil că vopsirea unei clădiri în culorile drapelului ucrainean este, în aceste zile, cel mai clar semn de sprijin pentru Ucraina. Acea imagine galben-albastră a fostului Hotel Național din Chișinău m-a făcut să mă simt mândru de Moldova și mândru de Ucraina.

Uniunea Europeană va susține eforturile R. Moldova de a ajuta refugiații din Ucraina, dar este efortul dumneavoastră colectiv pe care îl sprijinim. Vreau să le mulțumesc din suflet oamenilor din această țară pentru că sunt cu adevărat prietenii care se cunosc la nevoie”, a spus ambasadorul în mesajul său.

Luni, 28 februarie, a cincea zi a invaziei ruse în Ucraina, continuă cu atacuri în apropiere de Kiev. Rusia continuă să atace Ucraina pe mai multe fronturi. După câteva ore de liniște, la Kiev și Harkov, luni dimineața, au început să se audă din nou explozii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că luni dimineața vor avea negocieri între o delegație a țării sale și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță.

Duminică, Vladmir Putin a făcut anunțul șocant că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A cincea zi de război în Ucraina. Rusia pretinde că a câștigat controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei