Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Marşul ReUnirii la Chişinău

(VIDEO) Marşul ReUnirii la Chişinău

UPDATE (ora 14:00): La marșul unionist din Chișinău au participat mii de persoane din Republica Moldova și România.

Această duminică promite a fi una memorabilă. Cel puţin aceasta susţin reprezentanţii mai multor organizaţii unioniste din R. Moldova. Potrivit lor, peste 50 de mii de persoane sunt aşteptate la „Marşul ReUnirii”, organizat pe 27 martie în Chişinău, zi în care se împlinesc 98 de ani de la votarea de către Sfatul Ţării a unirii Basarabiei cu România.

Tot atunci va fi lansat „Sfatul Ţării 2” – forul reprezentativ al unioniştilor. Peste 1700 de delegaţi din toate localităţile R. Moldova, reprezentanţi ai Diasporei Unioniste şi invitaţi din România şi-au anunţat deja prezenţa la acest eveniment.

Constantin Codreanu, coordonatorul Blocului Unităţii Naţionale şi reprezentant al Grupului de iniţiativă pentru crearea „Sfatului Ţării 2”, susţine că „în condiţiile actuale, când R. Moldova este condusă de o clasă politică profund coruptă şi incapabilă, după mai mult de 20 de ani în care statul R. Moldova şi-a demonstrat incapacitatea de a exista, un nou sfat al ţării este unica soluţie pentru a avea un viitor mai bun la noi acasă”.

Alături sutele de participanţi, şi Traian Băsescu, ex-preşedintele României, şi-a anunţat intenţia de a participa la Marşul Unioniştilor, care va începe la ora 13:00, în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

Pe de altă parte, Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, s-a întâlnit, la 22 martie, curent, cu şeful delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola. În cadrul întrevederii, Vladimir Voronin s-a arătat îngrijorat în legătură cu „politica de românizare” desfăşurată în R. Moldova. „Este revoltător că instituţiile de stat ale Moldovei nu au o poziţie categorică privind independenţa, integritatea teritorială şi neutralitatea ţării. Dimpotrivă, autorităţile privesc indiferent la pregătirile forţelor unioniste pentru evenimentele din 27 martie”, a declarat Voronin. În opinia liderului comuniştilor moldoveni, unii miniştri şi alte persoane cu funcţii de răspundere, inclusiv magistraţii Curţii Constituţionale, trebuie să demisioneze, deoarece, având şi cetăţenie română, contribuie la subminarea statalităţii moldoveneşti.

Îngrijorat de extinderea mişcării unioniste s-a arătat şi Igor Dodon, care i-a scris lui Klaus Iohannis, preşedintele României. „Am văzut că oamenii sunt foarte revoltaţi de acţiunile unioniste ce se produc în Moldova în ultima perioadă. Au mai fost aşa acţiuni şi înainte, dar acum ele s-au accentuat vizibil şi au devenit agresive. Pentru a evita asemenea fenomene, m-am adresat preşedintelui României, cu solicitarea de a demonstra că Bucureştiul respectă statalitatea şi independenţa R. Moldova”, a precizat Dodon.

Amintim că, la 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii româneşti – Ardealul, Crişana, Banatul, Maramureşul şi Bucovina – spre sfârşitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Sursa Video: www.ZdG.md