Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Protest la Primărie: „Astăzi…

LIVE Protest la Primărie: „Astăzi este prima zi a rezistenței noastre”

Marți, 26 iunie, în fața Primăriei Chișinău s-au adunat protestatarii nemulțumiți de deciziile instanțelor de a anula votul pentru alegerea Primarului de Chișinău. Oamenii poartă haine negre, panglici negre și scandează „Rușine”, „Plahotniuc nu uita, Primăria nu-i a ta!”, „Jos Mafia!”.

Oamenii se adună în permanență, venind la protest până la începutul zilei de muncă. Circulația transportului public pe Bulevardul Ștefan cel Mare în zona Primăriei nu mai este posibilă. Andrei Năstase, liderul PPDA a prevenit participanții la proteste că sunt posibile provocări și a solicitat polițiștii să fie atenți, dar să nu se amestece cu protestatarii.

09.11: Protestul se încheie

09.09: Se scandează „Victorie, victorie!

09.07: Maia Sandu: „Noi suntem cei mulți puternici și adevărul este de partea noastră. Regimul lor dictatorial a fost botezat aseară. Acum, important e ca noi să nu lăsăm mâinile jos. Vom lucra peste tot în țară, așa cum am promis. O să comunicăm zi de zi, nu toate planurile odată. O să revenim în fiecare sector, raion, sat și vom ieși la acțiuni comune. Peste tot în țară vom face front comun, pentru a ne opune acestui regim”.

09.06: Se scandează „Jos dictatura!”

09.05: Andrei Năstase a făcut un apel către chișinăueni, îndemnându-i să iasă la proteste

09.03: Se scandează „Unitate, unitate”

09.00:  Andrei Năstase: „M-am uitat pe rețelele de socializare și am văzut multă disperare. Să nu disperăm. Am văzut oameni foarte buni care se gândesc deja să plece din țară. Vă îndemn de acum încolo să ne implicăm cu tot ce putem noi. Să ne susțineți de unde sunteți – din țară și din diasporă. Nu putem admite ca la parlamentarele din această toamnă să fim furați ca acum. Vă rog să ne urmăriți pe parcursul zilei de astăzi. (…) Să nu ne mai dezbinăm, pământul acesta ajunge pentru toți”

08.52: Se scandează „Jos dictatura!”

08.49: Maia Sandu: „Tot mai multă spune că transportul public este la blocat în oraș. Guvernarea spune că noi o facem. Noi, când o vom face, vom anunța.”

În semn de protest, oamenii se așează jos, pe trotuar.

08.46: Se iese de pe carosabil, manifestanții trec pe trotuar. Se scandează „La pușcărie!”

08.41: Manifestanții strigă „Votul meu a fost furat!”, „Hoții, hoții!”.

Reprezentanții instituțiilor internaționale, ai Ambasadelor statelor UE și ai altor state dezvoltate se arată dezamăgiți de comportamentul instituțiilor de stat din R.Moldova, inclusiv de sistemul judiciar. Ei declară că sistemul judiciar din Moldova a picat testul. 

08.33: În zona acestei intersecții, oamenii merg în cerc și scandează „Jos Mafia!”

08.24: Se scandează „Jos Mafia!”. Este blocată intersecția str. V. Pârcălab cu Ștefan cel Mare

08.20: Andrei Năstase a chemat oamenii să rămână la primărie. S-a anunțat, de asemenea, o conferință de presă pentru azi

08.16:  Maia Sandu: Astăzi este prima zi a rezistenței noastre. De azi, avem o revendicare foarte importantă. Și anume – să scăpăm de această dictatură”. Se scandează „Jos dictatura!”

Se blochează intrarea în primărie până la ora 09.00

08.14:  Năstase: „Vine ziua când acești polițiști vor veni alături de noi. Am comunicat cu mai multă lume din țară pentru organizarea unui comitet al rezistenței. Ieri, a fost strangulată democrația în R. Moldova, iar asta înseamnă dictatură. Continuăm protestul nostru prin toate formele posibile”.

08.13: Andrei Năstase a invitat funcționarii de la primărie să se alăture protestului

08.11: Andrei Năstase a anunțat că se va rămâne la protest până la ora 09.00.  A avut loc o busculadă

8.00: Din zona străzii Pușkin apar noi grupuri de polițiști bine echipați. Și pe strada Vlaicu Pârcălab sunt numeroși polițiști. Mulțimea scandează „Noi nu cedăm!”.

07.54: A început o busculadă între protestatari și polițiști. Peste câteva minute altercația a fost degajată, în mulțime a intrat „Poliția de dialog”, care, deocamdată nu dialoghează. Mulțimea scandează „Poliția-i cu noi”, „Năstase e primarul”, „Hoții”.