Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: Proiectul privind…

LIVE Ședința Parlamentului: Proiectul privind modificarea Legii Procuraturii urmează să fie supus votului în lectura finală

Deputații din Parlamentul de la Chișinău se întrunesc astăzi, 16 septembrie, în ședință. Pe ordinea de zi este doar un singur subiect, cel privind modificările la Legea Procuraturii.

15:32 Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a anunțat că în câteva clipe membrii Comisiei Juridice se întrunesc în ședință, iar la ora 14:30 deputații vor reveni în ședință.

15:00 După luările de cuvânt, proiectul a fost supus la vot. Astfel, documentul a fost votat în prima lectură.

14:55. Deputatul Dinu Plângău a ținut un discurs și anunțat ca fracțiunea PPDA va susține proiectul. Acesta a cerut ca documentul să fie semnat astazi în doua lecturi.

14:37 Vladimir Cebotare ține un discurs la tribuna principală.

„PD va contesta la Curtea Constituțională această lege. De ce nu lăsați ca acest exercițiu să deruleze normal. Mutați filtrul la Ministerul Justitiei. Unde este separarea puterii în stat? Nu avem nicio expertiză cu valoare privind modificarea acestei legi. Capturați obraznic și deschis Procuratura, vă temeți de prostiile pe care le faceți”, a declarat Cebotari.

14:35 Runda de întrebări și răspunsuri s-a încheiat. Înainte de vot, au loc luările de cuvânt din partea fracțiunilor.

14:20 Cebotari a anunțat că deputații PD nu vor susține proiectul privind modificările la Legea Procuraturii.

14:18 Democratul Vladimir Cebotari a îndemnat-o pe Olesea Stamate să ceară și o parere de la Comisia de la Veneția asupra proiectul de modificare a Legii Procuraturii.

14:02 Deputatul democrat Pavel Filip a întrebat-o pe Olesea Stamate dacă va fi solicitată opinia UE privind acest proiect, iar aceasta a spus că există mai multe opinii oportune în acest sens.

13:59 Vlad Bătrâncea a anunțat că PSRM va vota proiectul.

13:54 Deputații Partidului Șor au anunțat în plen că nu vor vota proiectul.

13:50 Continuă runda de întrebări și răspunsuri. Deputați din Partidul Șor au întreabat care este modalitatea de selectare a membrilor comisiei care urmează să selecteze candidatul la funcția de procuror general. Astfel, ministrul Justiției susține că nu va fi organizat niciun concurs suplimentar pentru selectarea membrilor ( experți internaționali ) comisiei.

13:21 Deputatul din Partidul Politic Șor, Denis Ulanov, a întrebat-o pe Olesea Stamate dacă noua lege nu este una neconstituțională, iar ministrul i-a răspuns că procesul de selectare a Procurorului General este absolut constituțional.

13:16 Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, propune ca toate informațiile privind procesul de selectare a Procurorului General să fie plasate și pe site-ul Procuraturii Generale și nu doar pe cel al ministerului Justiției, așa cum este stipulat acum în proiectul de lege.

13:15 Ministrul Justiției și-a încheiat prezentarea, iar acum urmează runda întrebări și răspunsuri.

13:04 Ministrul Justiției, Olesea Stamate, prezintă proiectul de la tribuna principală a Parlamentului. Proiectul de lege cu noile modificari anunțate acum de către ministrul Justiției îl gasiti AICI.

13:03. Ordinea de zi a fost aprobată de către majoritatea deputaților.

13:00. Ședința a fost reluată. Președintele legislativului, Zinaida Greceanii, anunță subiectul de pe ordinea de zi și propune votarea ordinii de zi.

12:55. După discursul lui Dodon, a fost anunțată o pauza tehnică de 5 minute.

12:35 Președintele Republicii Moldova ține un discurs de la tribuna principală a Parlamentului

„În calitate de președinte care a participat direct la crearea majorității parlamentare vreau să vin cu un mesaj la început de sesiune.
Am făcut un pas important și noi și liderii blocului ACUM când au decis să participe la crearea majoritații. Era singura soluție de a salva Republica Moldova din mâinile fostei guvernări.
Colegii din PSRM, deși aveau cele mai multe mandate, au acceptat să cedeze aproape integral Guvernul, așa cum se face într-o coaliție.
Aș vrea să punctez câteva elemente fără de care majoritatea parlamentară nu își va putea urma obiectivele.
Un pas important este eliberarea instituțiilor statului. A fost votat practic integral pachetul propus de ACUM privind eliberarea, dezoligarhizarea instituțiilor. Guvernarea trebuie să se preocupe de reformarea instituțiilor statului. Vom susține reformele în Justiție.
Vreau să vă spun că nu sunt mulțumit de cum activează unele ministere pe domeniul social și economic. Trebuie sa mergeți căt mai mult în teritoriu, ca să vedeți ce vor oamenii.
Vreau să vă propun să lucrăm împreună la o redefinire a agendei de guvernare. Eu sunt dispus să accept orice schimbare la guvern”, a declarat Dodon

12:30. A început ședința Parlamentului

La ședința Parlamentului urmează să participe și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care, potrivit reprezentanților legislativului, va ține un discurs, cu privire la principalele probleme ale societății.

Proiectul de lege cu noile modificari îl gasiti AICI.