Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor…

VIDEO Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați

Deputații s-au întrunit vineri, 27 noiembrie, în ședință plenară, începând cu ora 10:00. Pe agendă sunt programate, cel puțin, 17 subiecte.

Printre subiectele de pe ordinea de zi este și audierea ministrului Agriculturii cu privire la situația critică în agricultură cauzată în
urma secetei și planul de acțiuni privind depășirea situației.

Tot astăzi, în plen, este programată audierea conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare în legătură cu situația de la Moldasig S.A.

LIVE TEXT:

17.30. După replici acide între deputați, comisia în cauză nu a fost creată. La momentul delegării membrilor în această comsiei mai multe fracțiuni au refuzat să o facă, printre ele fiind PDM, Pro Moldova, PAS și Platforma DA. 

16.00. Deputații examinează proiectul de hotărâre a Parlamentului privind instituirea Comisiei deanchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor de preluare forțată(atacurilor raider) și acțiunilor subversive de pe piața financiară nebancară, din partea cetățeanului V.Platon, în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul MOLDASIG S.A.

15:38 Parlamentul a votat pentru constituirea Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. Detalii aici

Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

Comisia de anchetă este compusă din deputați ai tuturor fractiunilor parlamentare, care vor evalua cadrul legal existent, ce reglementează domeniul și carențele generate de acesta. În calitate de membri au fost aleși deputații Nicolae Ciubuc (președintele Comisiei), Radu Mudreac (vicepreședintele Comisiei), Veronica Roșca (secretara Comisiei), Mihail Paciu, Violeta Ivanov, Grigore Repeșciuc, Lilian Carp, Alexandru Slusari, Vladimir Cebotari

14:46 Legea deoffshorizării, votată în lectura finală

Parlamentul a aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea și completarea mai multor acte legislative – așa-numitul proiect al legii deoffshorizării.

Astfel, au fost stabilite restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții.

14:22 Parlamentarii au aprobat în prima lectură Proiectul de hotărâre pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică 2020-2030.

În acest sens, Parlamentul a constituit Comisia specială pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică pe anii 2020-2030.

Comisia are următoarea componență:
Președinte – Ruxanda Glavan
Vicepreședinte – Reghina Apostolova
Membri: Dan Perciun, Alla Darovannaia, Liviu Vovc, Efrosinia Grețu.

14:00 Deputații examinează Proiectul de hotărâre pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică 2020-2030. Detalii aici

12: 50 Deputații au aprobat Componența Comisie de anchetă:

  • Grigoriu Inga (Platforma DA) – președinte
  • Suhodolski Alexandr (PSRM) – vicepreședinte
  • Țîrdea Bogdan (PSRM)
  • Guzun Ludmila (PDM)
  • Ulanov Denis (Partidul Șor)
  • Cebotari Vladimir (Pro Moldova)
  • Alaiba Dumitru (PAS)

13:47 Cu vot unanim, deputații au decis constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova.

12:28 Deputații examinează Proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova.

Proiectul integral:

9.2020.ro by Ziarul de Gardă

11:53 Este examinat Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura nr.149/2006 – art.33; Codul contravențional al RM nr.218/2008 – art.405). Detalii aici. UPDATE 12:21 – Proiectul a fost votat în prima lectură.

11:29 Deputații examinează Proiectul de lege pentru modificarea Codului contravențional al RM nr.218/2008 (art.400). Detalii aici. Cu 34 de voturi, proiectul nu a fost susținut în plen.

11:20 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.142/2018 cu privire la schimbul de date și interoperabilitate – art.6; Codul contravențional nr.218/2018 – art.744, 400) a fost aprobat în prima lectură. Detalii aici

11:14 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.142/2018 cu privire la schimbul de date și interoperabilitate – art.6; Codul contravențional nr.218/2018 – art.744, 400) a fost votat în lectura a doua, lectură finală.

DETALII AICI: Prestatorii de servicii publice nu vor mai solicita documente suplimentare de la cetățeni, dacă datele sunt disponibile în format electronic. Proiectul, aprobat în lectură finală

11:09 După o oră de dezbateri, Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ( Legea nr.200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova – art3, 33, 34, ș.a.; Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 – art.333, 334) a fost aprobat în prima lectură.

Detalii aici: Legislația care reglementează angajarea străinilor la muncă în R. Moldova va fi modificată. Proiectul, votat în prima lectură

10:13 În plen, este prezentat Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova – art3, 33, 34, ș.a.; Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 – art.333, 334). Detalii aici

10:02 Ședința a început.

Subiectele de pe ordinea de zi:

Ordinea de Zi 27 Parlament by Ziarul de Gardă