Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Parlamentului s-a încheiat,…

LIVE Ședința Parlamentului s-a încheiat, din lipsă de cvorum

Deputații din Parlamentul de la Chișinău se întrunesc joi, 25 martie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse 21 de subiecte.

11:59 Președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, anunță că ședința Legislativului se încheie din lipsă de cvorum.

„Stimați colegi, sunt 38 de deputați în sală. Constat încă o dată lipsa cvorumului. Ședința pentru astăzi s-a încheiat. Ne convocăm mâine în ședință la ora 10:00. Ordinea de zi o avem aprobată”, a spus Greceanîi.

11:57 Deputații din PSRM și Șor părăsesc ședința Parlamentului.

11:54 Corneliu Furculiță dă citire unei declarații.

„În temeiul hotărârii Curții Constituționale nr. 10 din 22 martie 2021, a hotărârii nr. 6 din februarie 2021, precum și a prevederilor articolului 4 din Regulamentul Parlamentului aprobat prin legea nr. 707 (…) Prezentăm atenției publice faptul că majoritatea parlamentară absolut formalizată anunțată prin declarația privind constituirea majorității parlamentare, în vederea susținerii candidaturii pentru funcția de prim-ministru din 18 martie 2021, în componența nominală a 53 de deputați în Parlamentul R. Moldova, reiterăm suportul pentru candidatul înaintat pentru funcția de prim-ministru, Vladimir Golovatiuc.

Totodată, anunțăm despre dezacordul în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului R. Moldova și exprimăm disponibilitatea consultărilor în vederea depășirii blocajului constituțional.Pe această cale reiterăm prevederile punctului 21 al deciziei CC nr. 7 din 18 ianuarie 2021, potrivit căreia dizolvarea Parlamentului poate opera doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și dacă îi este imputabilă altor autorități publice și actori politici, ori respectivele principii constituționale sunt expres statuate în opiniile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept de la Veneția (…)”, a spus Furculiță în plenul Parlamentului.

11:52 După o pauză de o oră și 17 min, deputații au revenit în ședință, printre care și parlamentarii din PSRM și Șor.

10:24 Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, anunță că nu este cvorum.

„Primul subiect de pe ordinea de zi este examinarea acordării votului de încredere Programului de activitate și a listei candidaților la funcția de miniștri în eventualul Guvern Grosu. Subiectul de pe ordinea de zi este epuizat. Nu există cvorum. Nu văd nimic tragic în asta. Vom reveni peste o oră în ședință și vom examina următoarele subiecte de pe ordinea de zi”, a spus Greceanîi.

10:20 „Noi nu vrem să participăm în acest circ. Noi am înțeles că ceea ce se întâmplă astăzi nu este adevărat”, a spus deputat Marina Tauber. Deputații din Partidul „Șor” au părăsit ședința.

10:17 Socialistul Vlad Bătrîncea anunță că fracțiunea PSRM părăsește ședința și că nu vor vor vota pentru Guvernul Grosu.

10:16 Ordinea de zi a fost aprobată.

10:14 Deputatul PDM Nicolae Ciubuc a venit cu propunerea de a include în ordinea de zi proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Proiectul a fost aprobat.

10:09 Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian prezintă două propuneri de suplinire la ordinea de zi. Este vorba despre proiectul de lege privind realizarea unui audit extern privind Consiliul Concurenței, precum și proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal. Proiectele nu au fost incluse în ordinea de zi.

10:08 A început ședința Parlamentului. La ședință participă 89 de deputați.

Candidatul propus la funcția de prim-ministru Igor Grosu a prezentat miercuri, 24 martie, Programul de Activitate al Guvernului în cazul în care va fi învestit. Programul este intitulat „Moldova Sănătoasă” și are 42 de pagini.

Curtea Constituțională (CC) a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.