Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Ion Sturza și miniștrii…

(VIDEO) Ion Sturza și miniștrii din lista sa au semnat declarația de integritate

privesc.eu

Ion Sturza, candidatul la funcția de prim-ministru a prezentat astăzi societății civile componența viitorului Guvern. Acesta a declarat că la baza viitoului Executiv trebuie să stea oameni integri, profesioniști și patrioți. Premierul desemnat menționează că se merge pe ideea unui guvern tehnocrat, chiar dacă pe lista sa se regăsesc 8 membri PLDM, PL, PPEM, PD și PFP. Dacă va fi votat, aceștia urmează să se autosuspende din calitatea de membri de partid. Ion Sturza și cei 18 potențiali miniștri au semnat o declarație de integritate  pe propria răspundere. Declarația a fost contrasemnată și de către reprezentanții societății civile, care s-au angajat a fi și primii critici ai Guvernului în cazul în care se va devia de la prevederi.

Cu referire la votul de mâine al Parlamentului, Ion Sturza a declarat că este pregătit pentru orice rezultat. „Sper că va fi cvorum. Vom prezenta lista. Sunt gata la orice rezultatul. Facem un exercițiu extrem de util pentru spcietatea noastră. Este un pas nou care va deveni cu certitudine o cutumă pentru totți candidații la funcțiie publice. Toți vor fi impuși să-și declare integritatea. ”

„Îmi doresc un Guvern apolitic, care ar fi expresia poporului, ar fi o normă pentru orice țară  democratică. La baza oricărui Guvern ar trebui să stea trei lucruri simple: patrioți, oameni integri și profesioniști. Aceste criterii au fost puse la baza consultărilor mele cu partidele politice, cu societatea civilă. Intenția a fost să avem un guvern neafiliat politic pentru a putea reseta și readuce încrederea în instituțiile statului și partidele politice. În cadrul PD nu s-a dorit dialogul. Am recurs atunci la formula unui Guvern tehnocrat, fără implicarea partidelor. Este primul caz în istoria țării noastre, când o singură persoană și-a asumat responsabilitatea.”, a declarat Ion Sturza.

Ion Sturza a menționat că nu a mers pe criterii matematice pentru asigurarea echilibrului de gen. „Rezultatul final, în mare măsură reflectă cine suntem noi: 15 bărbați și 4 femei.”

„Sunt 8 membri care au apartenență de partid: trei membri PLDM, doi membri PFP, un membru PL, unul PPEM și un membru PD. Sunt gata să-și suspende calitatea de membru de partid. Procesul este unul extrem de important. Nu este o invenție această a declarație de integritate. Sunt bucuros că societatea civilă a îmbrățișat această idee. Sunt sigur că aceasta va deveni de azi înainte o cutumă și de astăzi Palamentul, Guvernul vor trece acest purgatoriu.”

Precizăm că mâine, 4 ianuarie, Ion Sturza va prezenta în cadrul ședinței Parlamentului lista miniștrilor și Programul de Guvernare. Pentru a fi ales, acesta trebuie să acumuleze 51 de voturi.

Foto: privesc.eu