Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban a mers la…

Ion Ceban a mers la Parlament cu un demers privind procurarea autobuzelor pentru municipalitate

Edilul Capitalei Ion Ceban a adresat un demers parlamentarilor în care le solicită opinia privind procedura, prin care pot fi aplicate negocieri directe de către Parcul Urban de Autobuze cu ofertanții în cazul procurării autobuzelor pentru municipalitate.

În cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, primarul de Chișinău a declarat că acest lucru ar permite negocieri directe cu producătorii de autobuze și troleibuze. 

„Am explicat, deși anul trecut a fost organizată licitația publică pentru achiziționarea autobuzelor, aceasta nu s-a soldat cu nici un rezultat. Totodată, în scopul diminuării infectării populației cu infecția COVID-19 în transportul public municipal, urgentării procedurilor de achiziții, la fel ca și în scopul majorării numărului unităților de transport public, Primăria municipiului Chișinău a examinat opțiunea procurării autobuzelor de către Î.M. „Parcul urban de autobuze” de la operatorii economici prin negociere directă”, susține Ceban.

În opinia acestuia, municipalitatea trebuie să meargă pe mai multe proceduri stabilite de legislație pentru a putea achiziționa autobuze.

„Trebuie să mergem pe licitații deschise, achiziții prin negocieri directe. Situația rămâne a fi critică în sănătatea publică, iar cel mai mare focar de răspândire a infecției rămâne transportul public. Pentru a face față acesteia, suplimentar au fost scoase 30 de unități de transport public, 30% dintre care sunt în stare defectuoasă. Zilnic în transportul public din capitală sunt circa 500 mii de călătorii”, opinează edilul Ion Ceban.

În 2020 municipalitatea a organizat o licitație privind achiziția a 100 de autobuze pentru municipiul Chișinău. Câștigătoarea a fost desemnată Compania producatoare „ISUZU Anadolu Otomotiv Sanazii ve Ticaret”. Aceasta a oferit prețul de 156.400 de dolari pentru o unitate de transport, echivalentul a 132.300 de dolari.

Licitația însă a fost anulată de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.