Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Grigore Cobzac anunță că a…

Grigore Cobzac anunță că a fost exclus din PAS

Grigore Cobzac, potențial candidat independent la alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, a anunțat, în cadrul ediției din 31 ianuarie a emisiunii Politica de la TV 8, că a primit în această seară un e-mail prin care a fost informat că a fost exclus din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Totodată, într-o postare pe pagina sa de Facebook, și președintele organizației orășenești Hâncești a formațiunii a menționat că PAS a decis să-l excludă. ,,Continui să susțin ideea că deputatul din circumscripția 38 trebuie să fie un băștinaș, pentru a asigura o comunicare reală între cetățeni și deputat’’, a scris Petrușan.

Astfel, Cobzac anticipează că cel puțin 12 membri din Hâncești vor pleca din partid.

,,Având în vedere încălcarea deciziei Consiliului Politic Național din 18 ianuarie 2020 ,,Cu privire la înaintarea candidatului la funcția de deputat în Parlament în circumscripția uninominală or.Hîncești, nr.38”, astfel fiind încălcate prevederile art.57 alin.(5) din Statutul PAS, și în temeiul art.66 alin.(2) lit.j) din Statutul PAS, Biroul Permanent Național PAS la ședința din joi, 30 ianuarie 2020 cu majoritate de voturi a decis excluderea din rândul membrilor PAS a domnilor Grigore Cobzac și Marcel Petrușan. Decizia survine după ce toate încercările de a soluționa amiabil situația încălcării Statutului PAS de către domnii Grigore Cobzac și Marcel Petrușan au eșuat’’, a explicat PAS într-un comunicat de presă.

La 24 ianuarie, Grigore Cobzac, fiind membru al PAS și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a anunțat că intenționează să participe la scrutinul din 15 martie, în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, în calitate de candidat independent la funcția de deputat, fiind în proces de colectare a semnăturilor. Contactat de ZdG, Cobzac a menționat că a decis să candideze independent după ce mai mulți colegi de partid din raionul Hâncești și-au exprimat dezacordul față de intenția PAS de a o desemna pe Olesea Stamate.

La scrutinul legislativ din 24 februarie 2019, Cobzac a obținut 33,44% dintre voturi. Anterior, el a fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova și președintele raionului Hâncești.

Până în prezent, în cursă a fost înregistrat candidatul PDM, Ion Mereuță, cel al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ștefan Gațcan, și Olesea Stamate, înaintată de PAS.

De asemenea, blocul electoral UNIREA l-a desemnat pe Dorin Chirtoacă, Partidul ,,Șor” – pe Vitalie Balinschi, Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat că îl desemnează pe Anatolie Postolachi, iar Platforma DA a precizat că nu va participa la scrutin, după ce Mihail Druță nu a acceptat să candideze din partea unui partid, dorind să fie susținut și de alte formațiuni.

Alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38 vor avea loc la 15 martie. Ultima zi de depunere a actelor este 13 februarie.