Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto) Luxul din Antalya în…

(foto) Luxul din Antalya în care se odihnește familia președintelui Dodon

Joi, 8 iunie, Igor Dodon, președintele R. Moldova publica pe pagina sa de facebook o fotografie, realizată în avion, în care apare alături de soția sa și mezinul familiei. Dodon preciza că a ajuns în Antalya unde și-a dus familia la mare și că revine în scurt timp la Chișinău. Acesta nu a menționat însă cât timp durează vacanța, dar nici hotelul în care se va odihni familia sa. ZdG a descoperit că familia președintelui Igor Dodon se odihnește într-un hotel de lux, de cinci stele, pe malul Mării Mediterane, în Turcia, iar prețul pentru un sejur începe de la 4 mii de euro.

UPDATE 17.00: La circa două ore de la publicarea știrii, președintele a publicat pe pagina sa de facebook fotografii de la întâlnirea cu guvernatorul or. Sankt-Peterbug, Serghei Poltavcenco, care se află într-o vizită de lucru în R. Moldova, astfel, sugerând că s-ar fi întors din Turcia și se află la Chișinău.

După ce Dodon a anunțat că și-a dus familia în vacanță în Turcia, o agenție de turism din Chișinău distribuia mesajul președintelui cu precizarea că Igor Dodon a ales serviciile lor pentru vacanță.

Pentru a afla unde a fost „cazată” familia președintelui, am contactat agenția respectivă de turism, solicitând informații despre cele mai bune oferte de odihnă pentru această vară în Antalya, provincie a Turciei, localizată pe coasta Mării Mediterane, în sud-vestul țării, cunoscută drept principală provincie turistică a țării, mai ales datorită litoralului lung de 657 km.

Am precizat că ne dorim o vacanță de o săptămână pentru doi maturi și un copil cu vârsta până la patru ani, dar că suntem interesați de hotele și servicii de lux. Consultanta agenției ne-a propus mai multe oferte, toate pornind de la  2 000 de euro.

Întrebată despre cele mai mai scumpe destinații, reprezentanta „Damla TUR” a numit hotelele „Maxx Royal”, unul situat în Kemer, oraș pe litoralul Mării Mediterane, la poalele munților Taurus, iar altul – în Belek, stațiune turistică din districtul Serik cunoscută pentru plajele sale, băile termale și terenurile de golf, hotel care găzduiește în mod obișnuit evenimente sportive.

Angajata a precizat, în cadrul discuției, că și președintele Igor Dodon a ales hotelul Maxx Royal pentru vacanța de vară, dar a declarat că nu cunoaște pentru care dintre cele două locații a optat șeful statului.

„Sunt cele mai bune oferte de lux pe care le deținem”, a explicat reprezentanta agenției.

Aceasta ne-a  mai spus că diferența dintre cele două hoteluri constă în faptul că în Kemer există munți, pe când în Belek sunt terenuri pentru golf.

Odihna pentru doi adulți și un copil cu vârstă de până la patru ani, pentru șapte zile în aceste destinații, potrivit agenției, costă:

  • Maxx Royal  Belek – 4 620 de euro

(Maxx Royal Belek este un hotel de lux cu 7 piscine şi 5 restaurante, situat pe o plajă mediteraneană. Oaspeţii au la dispoziţie un parc de distracţii şi un teren de golf de clasă mondială. Toate camerele au podea din lemn, TV LCD şi un minibar bine aprovizionat, potrivit booking.com.)

  • Maxx Royal Kemer – 6 270 de euro

(Maxx Royal Kemer Resort se află în Kemer și oferă piscină în aer liber și piscină interioară. Complexul are plajă privată, parc acvatic și un golf doar pentru copii. WiFi este gratuit. Toate camerele oferă aer condiționat, cadă cu hidromasaj și balcon. Zona de luat masa include fierbător electric și aparat de cafea. Baia privată oferă cadă spa, uscător de păr și halate. Facilităţile includ minibar şi zonă de relaxare, potrivit booking.com.)

Potrivit ultimei declarații de avere disponibilă, cea pentru 2015, bugetul familiei Dodon a fost constituit din aproape 310 mii de lei, adică 25,7 mii de lei lunar. Respectiv, pentru vacanța de șapte zile doar pentru sine, soție și mezin, șeful statului ar fi plătit cel puțin 80 de mii de lei, adică a patra parte din veniturile familiei pentru anul respectiv. Șeful statului mai are doi feciori.

Salariul lui Igor Dodon la Președinție, acolo unde s-a instalat în decembrie 2016, este de aproximativ 12 960 de lei. Acest lucru înseamnă că în cinci luni la șefia statului, acesta a ridicat aproximativ 70 de mii de lei, bani care, teoretic, nu ajung pentru vacanța de cinci stele în care a plecat președintele.

Contactat pentru a preciza dacă Igor Dodon a revenit la Chișinău, purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban, nu a răspuns la telefon. Acesta a redirecționat apelul, precizând într-un mesaj că este ocupat și nu poate discuta.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, susține că odihna familiei lui Igor Dodon  „este o chestiune privată”, că membrii acesteia nu au beneficiat de serviciile agenției de turism și nici nu au fost cazați la vreunul dintre hotelurile despre care a scris ZdG

Ion Ceban nu a adresat niciun mesaj Ziarului de Gardă, dar a făcut precizările într-un comentariu pe noua sa pagină de Facebook la două ore după ce ZdG a prezentat imagini ale hotelurilor de lux din Antalya, regiune unde și-a dus Dodon familia la mare.

Înainte de a publica articolul, ZdG l-a apelat pe purtătorul de cuvânt al șefului statului, acesta însă nu a răspuns la telefon, dar a remis un mesaj în care scrie că este ocupat și nu poate să ne răspundă. La fel s-a întâmplat și anterior când a fost contactat de reporterul ZdG pe alte subiecte. Nici după apariția articolului, Ion Ceban nu a revenit la ZdG.

Purtătorul de cuvânt al președintelui scrie pe Facebook că informațiile prezentate de ZdG sunt „speculații” care ar duce în eroare opinia publică, invocând că „dl Președinte și-a dus familia la odihnă, iar el a revenit în țară și este la serviciu, avînd o agendă foarte încărcată, ca de obicei”. În știrea ZdG însă nu se afirmă că Igor Dodon s-ar afla în Antalya în acest moment, ci doar că acesta și-a dus, pe 8 iunie, familia la odihnă, iar în anunțul de pe Facebook acesta nu a indicat când se întoarce la Chișinău.

De asemenea, Ion Ceban scrie că știrea ZdG nu are la bază fapte reale. Precizăm însă că informația precum că familia Dodon s-ar afla anume în unul din aceste două hoteluri a fost oferită de către un consultant al agenției de turism „Damla Tur”, întrebat fiind despre cele mai bune oferte de odihnă la mare. În acest sens, ZdG deține înregistrările audio ale discuției.

„În presă au început speculațiile cu privire la odihna familiei Președintelui Igor Dodon, care, de fapt, nu au la bază fapte reale. În legătură cu aceasta declarăm că, în primul rînd dl Președinte și-a dus familia la odihnă, iar el a revenit în țară și este la serviciu, avînd o agenda foarte încărcată, ca de obicei. În al doilea rînd, familia Președintelui n-a beneficiat de serviciile companiei turistice la care se face referință, și nici nu se află în hotelurile menționate. Totodată, menționăm că odihna familiei este o chestiune privată, în legătură cu care solicităm un pic de discreție. Plus la aceasta, rugăm să se țină cont de faptul că anual în Antalya se odihnesc peste 150 mii de moldoveni. Rugăm ca jurnaliștii să nu ducă opinia publică în eroare, așa cum s-a procedat în articolul respectiv”, a scris purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, pe pagina personală de facebook.

După postarea acestui mesaj, ZdG l-a contactat din nou pe Ion Ceban. Întrebat de ce nu a venit cu o reacție la adresa ziarului, Ceban, care este și consilier municipal, dar exercită și atribuțiile de purtător de cuvânt al șefului statului, nefiind însă angajat în această funcție la Președinție, a invocat că a avut o agendă încărcată întreaga zi, dar că trebuiau să revină cu o reacție colegii săi, cauza de ce n-au făcut-o, spune însă că nu o cunoaște. Ceban a declarat că mesajul pe care l-a publicat se axează integral pe declarațiile lui Igor Dodon.

„Din discuția mea cu dl președinte am înțeles că nu a contactat serviciile acestei companii, nu se află familia sa în hotelurile respective, iar dlui se află la serviciu de la ora 7 dimineața”, susține Ceban, care nu a putut spune exact când s-a întors Dodon la Chișinău, precizând că ar fi vorba despre sâmbătă seara sau duminică dimineața. Deși a negat că familia președintelui s-a oprit la acele destinații turistice, despre care a  scris ZdG, Ion Ceban a refuzat să numească hotelul în care s-ar afla aceasta, adăugând că informațiile respective sunt private și nu ar fi „normal” să fie făcute publice atâta timp cât nu este o vizită oficială.

De asemenea, Ion Ceban a cerut dovezi după ce reporterul a precizat că acesta nu a răspuns în repetate rânduri la apelurile ZdG, pe alte subiecte.

Ion Ceban a șters contul său de Facebook, iar de câteva zile are un profil nou unde apare drept Iv Ceban.

La 12 iunie, ZdG a scris că familia președintelui Igor Dodon se odihnește într-un hotel de lux, de cinci stele, pe malul Mării Mediterane, în Turcia, iar prețul pentru un sejur începe de la 4 mii de euro, după ce angajata agenției de turism „Damla Tur” a precizat, într-o discuție cu reporterul ZdG, că președintele Igor Dodon a ales unul dintre hotelurile Maxx Royal pentru vacanța de vară, dar a declarat că nu cunoaște pentru care dintre cele două locații, Kemer sau Belek, a optat șeful statului.

 

Imagini ale hotelului Maxx Royal din Belek:

Imagini ale hotelului Maxx Royal din Kemer:

Foto: www.maxxroyal.com, booking.com