Filip are trei consilieri noi, dar vechi

La începutul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Pavel Filip a anunțat că a semnat ordinul de numire a trei consilieri noi principali.
Este vorba de Andrei Galbur, fostul ministrul al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene; Octavian Calmâc, fostul viceprim-ministru și ministru al Economiei; precum și Gheorghe Bălan, fostul viceprim-ministru responsabil de reintegrarea țării.
„Atunci când am anunțat remanieri, am spus că foștii colegi nu vor pleca departe. Consider că această memorie instituțională va contribui la o colaborarea mai bună”, a subliniat premierul.
Amintim că la 19 decembrie 2017, după ședința coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, liderul PDM, a anunțat că șapte miniștri democrați vor pleca din funcție, iar în locul acestora vor veni persoane profesioniste, din mediul tehnocrat.
- Fotoliul Stelei Grigoraș la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi ocupat de Svetlana Cebotari, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.
- Vladimir Cebotari va fi înlocuit la Ministerul Justiției de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
- În locul lui Vasila Bâtca la Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va fi numit Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare de Stat din Moldova.
- Actualul ambasador al R. Moldova în Elveția, Tudor Ulianovschi, îl va înlocui în funcția de ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pe Andrei Galbur.
- Fostul premier Chiril Gaburici va ocupa postul de ministru al Economiei.
- Vicepreședintele Parlamentului, liderul PPEM, Iurie Leancă va fi promovat în funcția vicepremier pentru Integrare Europeană.
- Vicepremier pentru Reintergrare va fi numită Cristina Lesnic, șefa Direcţiei generale relaţii internaţionale şi integrare europeană a MAEIE.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.