Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert: promisiunile candidaţilor electorali, imposil…

Expert: promisiunile candidaţilor electorali, imposil de realizat

Programele economice prezentate de către candidaţii electorali sunt irealizabile într-un mandat de un an la şefia Chişinăului, indiferent cât de bune sunt promisiunile principalilor pretendenţi la funcţia de primar al Capitalei, susţine Ion Tăbârţă, analist politic la IDIS Viitorul. Tăbârţă consideră că rezultatul scrutinului din 20 mai va trasa strategiile electorale ale actorilor politici pentru alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în toamna anului curent.

„Socialistul Ion Ceban vine cu promisiuni generoase cum ar fi pensii şi ajutoare sociale, care într-un an sunt imposibil de realizat. Andrei Năstase, din partea PPDA, vorbeşte despre reorganizarea întreprinderilor municipale, iar unionistul Constantin Codreanu propune un program care vizează crearea a 50 mii de locuri de muncă în timp de 5 ani. Programul Silvei Radu este enunțat de ea din experiența managerială avută în fruntea primăriei. Valeriu Munteanu are și aspecte economice realiste, care se referă la rămânerea veniturilor în bugetul Chișinăului după modelul găgăuz. Adevărata miză a candidaților sunt alegerile din Legislativ. În funcție de rezultatele scrutinului electoral va fi reconfigurată puterea politică din Republica Moldova, care va dicta relația dintre municipalitate și Guvernul central”, a spus Ion Tăbârţă în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Referitor la programul electoral al liberalului Valeriu Munteanu, expertul admite că acesta conține și propuneri realiste, dar susține că „prin aceste alegeri, se termină epoca guvernării de zece ani a liberalilor”.

Cetăţenii au ales edilul capitalei după criterii politice, de stânga sau de dreapta, iar în prezent se reliefează acelaşi tablou, observă Ion Tăbârţă.

 „Există patru câmpuri electorale. Primul câmp este cel de stânga, moștenit de la PCRM, care este ocupat de socialiști. Al 2-lea câmp este centrist. Al 3-lea este câmpul proeuropean, iar al 4-lea câmp – unionist. Electoratul centrist, neaxat pe polii eșichierului politic, este vizat de către partidul de guvernământ – PDM, care, de regulă, a stat prost la rezultatele alegerilor locale din Chișinău. În prezent, deși neagă, partidul de guvernământ o susține pe Silvia Radu care a avut anumite acțiuni pozitive. Totuși, nu este clar dacă aceste acțiuni sunt ale Silviei Radu sau ale partidului de guvernământ”, opinează Ion Tăbârță.

Pe segmentul electoratului unionist și-au anunțat candidaturile, Valeriu Munteanu de la Partidul Liberal, Constantin Codreanu de la Partidul Unității Naționale și Alexandra Can, de la Partidul Național Liberal. Candidaţi de stânga, pro-ruşi, sunt cinci: Ion Ceban (PSRM), Reghina Apostolova (Partidul Șor), Alexandr Roşco (Partidul „Casa Noastră-Moldova”, Alexandru Mâţu (partidul Ruso-Slavean din Moldova) şi Maxim Brăila (Partidul popular din R. Moldova), iar pretendenţi cu aspiraţii pro-europene, de dreapta – cinci: Andrei Năstase (PPDA), Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă) și Silvia Radu (candidată independentă).