• Candidatul R. Moldova la funcţia de director general al OMC: „După fiecare apariție a mea în presa internațională, presiunile de la Chișinău asupra retragerii candidaturii mele se intensificau”

  Candidatul R. Moldova la funcţia de director general al OMC: „După fiecare apariție a mea în presa internațională, presiunile de la Chișinău asupra retragerii candidaturii mele se intensificau”
  Foto: privesc.eu
  vizualizări
  18 septembrie 2020 | 12:42

  Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, candidat la Șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a anunțat astăzi, 18 septembrie, retragerea sa din cursa mondială în acest concurs unde au participat alți șapte candidați din Arabia Saudită, Kenya, Nigeria, Egipt, Marea Britanie, Coreea de Sud și Mexic.

  În acest sens, ex-ministrul a venit cu câteva declarații prin care susține că R. Moldova a avut o şansă unică de a obţine o poziţie de top mondială, participând cu profesionalism în acest concurs, dar „din păcate presiunile politice de la nivel naţional, gelozia şi răzbunarea fie personală, fie de natură politică a unor demnitari de stat de nivel înalt” au determinat diplomaţia Republicii Moldova să nu promoveze candidatura sa aşa precum se procedează în orice campanie de talie mondială.

   „Regret faptul că, după aproape 30 de ani de independență, nu știm să fim uniți, echilibrați și să ne promovăm acele cadre peste hotarele țării care aduc o plus valoare credibilității, dezvoltării și imaginii Republicii Moldova.

  Fără stabilirea unor aranjamente bilaterale sau regionale între guvernul Republicii Moldova și alte state, nici un candidat nu ar putea să câștige prin unanimitate cele 164 de voturi din cadrul OMC.

  În cele 3 luni de campanie internațională, mi-am stabilit de unul singur toate întrevederile și interviurile avute cu cele peste 140 de țări și am acceptat fără ezitare și fără vreun sprijin guvernamental orice dezbatere în direct  „live”, fie că era vorba despre posturile de telviziune CNN, BBC, Euronews, Reuters sau alte agenții media de prestigiu din lume. Regret că după fiecare apariție a mea în presa internațională, presiunile de la Chișinău asupra retragerii candidaturii mele se intensificau. Am sperat, totuși, că cel puțin, pe ultima sută de metri din concurs, voi obține sprijinul minim necesar din partea Guvernului Republicii Moldova. Nu am fost membru al vreunui partid politic vreodată și sunt considerat diplomat de carieră.

  Lucrurile bune se întâmplă celor care sunt integri, corecți și cred în profesionalism, lucrurile și mai bune se întâmplă celor care sunt răbdători, iar lucrurile extraordinare în viață se întâmplă celor care nu se dau bătuți. Să pășim cu încredere pe potecile vieții care duc spre realizări și contribuții concrete astfel, încât, aflandu-ne într-o criză economică, pandemică și de imagine internațională fără precedent, să luptăm cu toții pentru un trai mai bun al cetățenilor noștri și o mai mare vizibilitate a țării peste hotarele ei, iar diplomația să-și mențină profesionalismul, imparțialitatea și curajul, indiferent de culoarea politică a guvernului.

  Viața nu rămâne decât o călătorie, iar funcțiile vin si se schimbă
  “, sunt declarațiile lui Tudor Ulianovschi.

  Tudor Ulianovschi deținut anterior funcția de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ambasador al Republicii Moldova în Elveția, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU și OMC, Insărcinat cu afaceri în Qatar și Consilier în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Amercii.

  Pe perioada exercitării mandatului de Ambasador la Geneva, diplomatul moldovean a deținut mai multe președinții din cadrul unor structuri internaționale ale ONU și OMC, iar actualmente este Prim-vicepreședinte al uneia dintre cele mai mari companii multinaționale din Canada în domeniul energiei regenerabile.

  Potrivit Reuters, cei trei candidați eliminați din competiția pentru șefia Organizației Mondiale a Comerțului sunt mexicanul Jesus Seade, egipteanul Hamid Mamdouh și moldoveanul Tudor Ulianovschi. 

  OMC va anunța astăzi care sunt cinci dintre cei opt candidați ce vor trece la o a doua rundă de votare între membri pentru a alege următorul director general al organismului comercial global.

  Surca citată mai menționează că pretendenții din Marea Britanie, Coreea de Sud, Kenya, Nigeria și Arabia Saudită vor continua să lupte în cursă.

  Marți, 16 iunie, R. Moldova, l-a înaintat pe fostul ministru de Externe în Guvernul Filip, Tudor Ulianovschi, pentru funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), pentru a-l succeda pe actualul director general, Roberto Azevêdo, care a anunțat că va renunța la această funcție la 31 august 2020.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  COVID-19: 833 cazuri, înregistrate în ultimele 24 ore. Alte 14 persoane au pierdut lupta cu virusul

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță, sâmbătă, 24 octombrie, alte 833 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Ro…
  COVID-19: 833 cazuri, înregistrate în ultimele 24 ore. Alte 14 persoane au pierdut lupta cu virusul

  Nu uitați să schimbați acele ceasornicului! În această noapte trecem la ora de iarnă

  Pe data de 24 octombrie, ultima duminică a lunii octombrie, Republica Moldova va trece la „ora de iarnă”, ca și în anii precedenți, prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi. Astfel, în noaptea de 24…
  Nu uitați să schimbați acele ceasornicului! În această noapte trecem la ora de iarnă

  Replica Guvernului la declarația lui Alexandru Slusari: „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament și păstrării acestui guvern”

  După ce sâmbătă, 24 octombrie, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care menționa că „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorități…
  Replica Guvernului la declarația lui Alexandru Slusari: „Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament și păstrării acestui guvern”

  Bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri. Ce spune BNM despre restituirea contravalorii acestora

  „Am aflat despre un caz în care o persoană a tăiat cu foarfeca mai multe bancnote. Pot fi returnați acești bani la vreo bancă din R. Moldova? Poate fi restituită contravaloarea bancnotelor deteriorate?”, a într…
  Bancnote rupte, cu inscripții sau fără colțuri. Ce spune BNM despre restituirea contravalorii acestora

  DOC/ Iurie Leancă și Ion Hadârcă candidează la alegerile pentru Senatul din România

  Ex-premierul Iurie Leancă și poetul Ion Hadârcă, candidează la funcția de senatori în România din partea partidului Pro România, condus de Victor Ponta. Potrivit Biroului Electoral de Circumscripție nr. 24, Iaș…
  DOC/ Iurie Leancă și Ion Hadârcă candidează la alegerile pentru Senatul din România

  Șefa Centrului de Sănătate din Soroca Nouă a decedat în urma complicațiilor provocate de Covid-19

  Încă un medic din R. Moldova a decedat vineri, 23 octombrie, în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Este vorba de Ina Popescu, șefa Centrului de Sănătate Soroca Nouă, transmite sortv.md. Cu o săptămână î…
  Șefa Centrului de Sănătate din Soroca Nouă a decedat în urma complicațiilor provocate de Covid-19