Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, după discuțiile cu fracțiunile…

Dodon, după discuțiile cu fracțiunile parlamentare: „Nu văd șanse pentru crearea unei majorități”

După discuțiile cu fracțiunile parlamentare, președintele Dodon a declarat că nu vede „șanse pentru crearea unei majorități”. Totodată, acesta susține că nu își dorește alegeri anticipate, așa că în cazul în care nu este găsit un consens, acesta va înainta candidatul la funcția de prim-ministru.

Șeful statului o acuză în continuare pe Maia Sandu că ar fi provocat căderea Guvernului, iar faptul că Blocul ACUM insistă pentru un Guvern în frunte cu Maia Sandu, în opinia președintelui, este un ultimatum.

„Consider că Maia Sandu a avut interesul să provoace această criză pentru că e conștientă că Guvernul și miniștrii nu au făcut față pe parcursul ultimelor luni”, a spus Dodon.

În actualul context, președintele declară că există două scenarii posibile: crearea unei majorități stabile sau învestirea unui guvern tehnocrat. O majoritate stabilă, în opinia lui Dodon, este posibilă însă doar între PSRM și Blocul ACUM. În cazul în care acest lucru nu va fi însă posibil, atunci Dodon va propune, până la 12 februarie, candidatura la funcția de prim-ministru.

„La această etapă, nu văd șanse pentru crearea unei majorități parlamentare”, a conchis șeful statului.

La scurt timp după ce Guvernul a fost demis, președintele Dodon a invitat toate fracțiunile parlamentare la negocieri, acuzând-o pe Maia Sandu că aceasta ar fi „provocat intenționat” căderea Guvernului. Șeful statului a mai precizat că nu își dorește anticipate, iar în cazul în care nu va fi depășită criza politică, acesta își va asuma responsabilitatea de a propune un nou prim-ministru.

Toate fracțiunile parlamentare au dat curs invitației lui Dodon, iar după discuțiile cu șeful statului, reprezentanții fracțiunilor au prezentat în fața jurnaliștilor opțiuni diferite pentru depășirea crizei politice.

Zinaida Greceanîi a declarat că socialiștii vor să formeze o nouă majoritate cu Blocul ACUM, însă cu condiția învestirii unui nou Guvern, condus de un al premier decât Maia Sandu. De cealaltă parte, reprezentanții Blocului ACUM au subliniat că unicul lor candidat la funcția de premier este Maia Sandu, iar discuțiile cu socialiștii pot continua doar dacă Guvernul actual, cu aceeași agendă de reforme, își continuă activitatea.

Democrații, la rândul lor, după discuțiile cu Dodon, au menționat că nu sunt pregătiți să facă o coaliție.