Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Fostul deputat Nae-Simion Pleşca…

DOC Fostul deputat Nae-Simion Pleşca riscă să rămână fără o parte din avere

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostului deputat Nae-Simion Pleşca, care a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale. Astfel, fostul parlamentar ar putea rămâne fără avere.

Inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute de fostul deputat și membrii familiei sale în mărime de 831 mii 732 de lei.

Potrivit materialelor din dosar, fostul deputat împreună cu soția au încasat venituri în sumă totală de aproximativ 1 milion 632 mii lei, bani obținuți din extrageri financiare din conturi bancare, dintr-o rambursare a unui împrumut acordat propriului SRL, transferuri bănești internaționale și depozite bancare.

Totuși, în perioada vizată,  fostul deputat împreună cu familia sa au înregistrat mai multe cheltuieli decât venituri, în cuantum de circa 2 milioane 464 mii de lei. Cheltuielile au fost deduse de către inspectorul de integritate din operațiunile efectuate de subiect – alimentare cu numerar pe conturile bancaredeschiderea unor depozite bancare, acordarea unui împumut de aproximativ 1 mln 823 mii lei aceluiași SRL, precum și transferuri internaționale efectuate de către cei doi soți.

În rezultat, inspectorul de integritate a  transmis spre examinare cauza dată în instanța de judecată competentă pentru dispunerea confiscării averii nejustificate de 831 mii 732 de lei, iar către Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost remis un denunț pe aspectul îmbogățirii ilicite a fostului deputat.

Totodată, inspectorul de integritate a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să realizeze un control pe numele subiectului și soției sale, dar și asupra SRL-ului deținut de către familie.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul parlamentar riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat pe un termen de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.