Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Extras din Hotărârea CC.…

DOC Extras din Hotărârea CC. Partidul Șor, declarat NECONSTITUȚIONAL. Ce se va întâmpla cu mandatele deputaților și a bașcanei Găgăuziei

Captură de ecran/privesc.eu

Curtea Constituțională (CC) a admis luni, 19 iunie, sesizarea Guvernului cu privire la verificare constituționalității Partidului Politic „Șor”. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.

Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații partidului Șor vor deveni parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.

„Se admite sesizarea Guvernului cu privire la verificare constituționalității Partidului Politic „Șor”.

Se declară neconstituțional Partidul Politic „Șor” înregistrat în registrul de stat al persoanelor juridice cu numărul 21 IDNO 1016620006611 cu sediul în strada Vasile Lupu nr. 36 municipiul Orhei.

De la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat. Nici un act al organelor acestui partid adoptat după pronunțarea prezentei hotărâri nu are valoare juridică.

Ministerul Justiției va desemna de îndată o comisie de lichidare a Partidului Politic „Șor” care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din registrul de stat al persoanelor juridice.

Reprezentanții și membrii Partidului Politic Șor, care la data pronunțării prezentei hotărâri exercită mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.

Reprezentanții și membrii Partidului Politic Șor care la data pronunțării prezentei hotărâri exercită mandate reprezentantive, în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele Unității Teritorial-Autonome Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.

Listele candidaților supleanți din partea Partidului Politic Șor în Parlament și în consiliile locale din unitățile administrativ-teritoriale de toate nivelurile, validate anterior, se declară nule de la data pronunțării prezentei hotărâri.

În cazul în care, la data pronunțării acestei hotărâri, un mandat de deputat în Parlament atribuit Partidului
Politic „Şor” este sau devine vacant, acesta rămâne vacant pe întreaga durată a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Dacă un mandat reprezentativ în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelele, inclusiv în
organele unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, din partea Partidului Politic „Şor” este sau devine vacant, nu va fi validat în acest sens niciun mandat”, se arată în extrasul din hotărârea Curții.

La hotărârea de declararea a partidului neconstituțional, a fost formulată o opinie disidentă de magistratul Serghei Țurcan și o opinie separată de către judecătorul Vladimir Țurcanu

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.