DOC/ Dodon, Candu, Filip, Ghimpu, Filat și Năstase: mesaje similare pe Facebook în „ziua tăcerii”. Doar unul a fost invalidat

DOC/ Dodon, Candu, Filip, Ghimpu, Filat și Năstase: mesaje similare pe Facebook în „ziua tăcerii”. Doar unul a fost invalidat
6 vizualizări
25 iunie 2018 | 16:09

În scrutinele precedente, practic toți politicienii de top și-au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Dodon și-a încurajat alegătorii cu „Nu trebuie să vă fie frică de nimeni. Trebuie să mergeți și să votați pentru viitorul Moldovei”, Filip le-a spus „eu am votat pentru viitor, pentru șansa Republicii Moldova de a fi o țară liberă, a respectului și a bunăstării. Sper să facă același lucru majoritatea cetățenilor”, iar Candu le-a spus cetățenilor „mergeți la vot și alegeți președintele care vă reprezintă și care vă inspiră încredere”.

La 19 iunie 2018, Judecătoria Chișinău, prin decizia magistratei Rodica Berdilo, a declarat invalide rezultatele scrutinului din 3 iunie 2018 pentru alegerea primarului de Chișinău. Argumentul de bază al instanței a fost un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. Deși Năstase nu a sugerat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, instanța a calificat mesajul acestuia ca pe un act de agitație electorală în interes propriu.

ZdG a colectat mesajele politicienilor de top adresate pe facebook la alegerile precedente anume în „zilele tăcerii”, adică în ziua care precedă alegerile și ziua propriu zisă a alegerilor. Majoritatea dintre ei au plasat poze, mesaje și materiale video în care fac îndemnuri similare cu cele ale lui Andrei Năstase.

Astfel, în ziua alegerilor parlamentare din 2014, liderul liberal-democraților de atunci, Vladimir Filat, a spus alegătorilor săi, prin intermediul paginii de facebook: Înainte, spre un viitor în care să trăim liber și în prosperitate. Mergi la vot și alege ce fel de viitor îți dorești pentru tine și copiii tăi”. La fel a făcut și în ziua alegerilor locale din 28 iunie 2015: „Vino la vot, fiecare vot contează! Moldova merge înainte”.

Nici liderul socialiștilor, Igor Dodon, nu a ezitat să-și invite alegătorii la urne în ziua alegerilor parlamentare din toamna anului 2014. Îndemn toți cetățenii să meargă la urne. Nu trebuie să vă fie frică de nimeni. Trebuie să mergeți și să votați pentru viitorul Moldovei, scria Dodon pe facebook.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a postat 2 clipuri video pe pagina sa, în care îndemna cetățenii să iasă la vot, acumulând în total aproape 35.000 de vizualizări. În clipul cu denumirea – „Ieșiți la vot, turul II nu va fi”, liderul liberalilor a îndemnat Ieșiți la vot. Votați pentru Europa. Votați pentru noi, pentru părinții voștri…”.

Actualul prim-ministru, Pavel Filip, în noiembrie 2014, pe atunci ministrul al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, la fel a chemat alegătorii la vot. Acesta a scris pe facebook: Astăzi este o zi foarte importantă. Am parcurs o campanie electorală dificilă și am ajuns în ziua când trebuie să alegem între trecut și viitor. Evident, eu am votat pentru viitor, pentru șansa Republicii Moldova de a fi o țară liberă, a respectului și a bunăstării. Sper să facă același lucru majoritatea cetățenilor”. Totodată, Filip a publicat pe pagina sa o poză cu sigla partidului democrat pe care era scris „Ești prea deștept ca să ignori. Mergi la vot!”.

Colegul său de partid, actualul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, nu a ezitat nici el să cheme alegătorii la vot, în ziua turului II al alegerilor prezidențiale din 2016, când a scris: Dragi cetățeni, mergeți la vot și alegeți președintele care vă reprezintă și care vă inspiră încrederea că își va face munca cu dedicație și devotament”.

Menționăm că la 19 iunie 2018, Judecătoria Chișinău, prin decizia magistratei Rodica Berdilo, a declarat invalide rezultatele scrutinului din 3 mai 2018 pentru alegerea primarului de Chișinău.

Argumentul de bază al instanței a fost un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. În acel video candidatul Năstase nu a sugerat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, dar instanța a calificat mesajul acestuia ca pe un act de agitație electorală în interes propriu.

„Ieșiți cât mai multă lume la vot. În cabina de vot sunteți doar voi în fața propriei conștiințe și vă vede doar Dumnezeu. Votați așa cum considerați, dar ieșiți la vot”, a fost unul dintre mesajele transmise de Năstase în ziua alegerilor.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău, semnată de magistrata Berdilo spune că acel mesaj constituie „agitație electorală în ziua alegerilor, și, implicit, care constituie abatere, au fost vizualizate și distribuite spre vizualizare unui număr de persoane care, deși nu poate fi apreciat cu precizie, totuși, în mod incontestabil, este de ordinul zecilor de mii, respectiv un număr mai mare decât diferența de voturi dintre candidați în turul II”.

În decizia instanței se mai spune că „din sursele de informare accesibile publicului larg, în prezent, mai mult de jumate din populația Republicii Moldova folosește internetul zilnic, iar o mare parte consideră internetul ca fiind a doua sursă de informare după importanță, după TV. Astfel instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor etc.”

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

FOTO/ Acoperișul unei biserici din Ocnița, distrus de flăcări

Acoperișul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița, a fost distrus în proporție de 80% în urma unui incendiu ce s-a produs în după-amiaza zilei de ieri, 16 iul…
FOTO/ Acoperișul unei biserici din Ocnița, distrus de flăcări

Cine sunt cei patru procurori care au primit titlul de „cel mai bun în profesie” și ce dosare au gestionat

Patru procurori au primit titlul de „cel mai bun în profesie”, concurs inițiat în urma unui ordin semnat de procurorul general Eduard Harunjen la 31 ianuarie 2017. Diplomele au fost acordate în cadrul Adunării…
Cine sunt cei patru procurori care au primit titlul de „cel mai bun în profesie” și ce dosare au gestionat

Chicu răspunde președintelui României: „Ce-l interesează pe Klaus Iohannis, pe mine mai puțin mă privește”

După ce președintele României, Klaus Iohannis a declarat că nu este convins că Guvernul R. Moldova îşi propune ca obiectiv un parcurs politico-economic european, premierul Ion Chicu a declarat că cetățenii R. M…
Chicu răspunde președintelui României: „Ce-l interesează pe Klaus Iohannis, pe mine mai puțin mă privește”

Topul celor mai transparente raioane: Străşeni şi Făleşti pe primele poziţii

Consiliile raionale Străşeni, Făleşti şi Soroca sunt cele mai transparente autorităţi publice locale de nivelul doi din R. Moldova. La această concluzie au ajuns experţii Institutului de Dezvoltare şi Iniţiativ…
Topul celor mai transparente raioane:  Străşeni şi Făleşti pe primele poziţii

„Moldovagaz”: Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapă de executare

SA „Moldovagaz” anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că a reușit să realizeze prima sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor R. Moldova, având în vedere incertit…
„Moldovagaz”: Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapă de executare

Schimbări la vârf în MAI: Dorin Purice, numit viceministru, Alexandru Pînzari — noul șef al IGP

În cadrul ședinței Guvernului de astăzi, 30 martie 2016, în funcția de viceministru al Afacerilor Interne a fost numit Dorin Purice, care până acum a fost șeful Poliției de Frontieră. Purice i-a luat, astfel, l…
Schimbări la vârf în MAI: Dorin Purice, numit viceministru, Alexandru Pînzari — noul șef al IGP