Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Decizia CEC cu privire…

DOC Decizia CEC cu privire la mărirea secțiilor de votare în străinătate cu 7, contestată la Curtea de Apel de reprezentanții blocului electoral condus de Usatîi

Blocul electoral „Renato Usatîii” a contestat miercuri, 9 iunie, la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 8 iunie cu privire la mărirea numărului ecțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Potrivit lui Usatîi, blocul Electoral a solicitat constituirea a 190 de secții de votare pentru alegătorii din străinătate.

În timp ce mai mulți oameni protestau în fața CEC, membrii CEC au mărit marți, 8 iunie, numărul secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult. Un proiect în acest sens a fost propus de membrul CEC Sergiu Gurduza.

Membrul CEC Dumitru Pavel a declarat că proiectul care prevede majorarea numărului secțiilor de votare cu 7 „vine să mimeze o îmbunătățire” și că el nu susține această propunere. Principalele modificări: În Franța vor fi deschise 2 secții în plus, în Germania +3, în Italia +2 și în Anglia +3. Secretarul general al ministrului de Externe de la Chișinău, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul parlamentar din 11 iulie, prezent la ședința CEC, a menționat că ar mai fi necesare amenajarea altor câteva secții în străinătate, mai exact la Londra, nordul Italiei și Paris.

La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

La 7 iunie curent, blocul electoral „Renato Usatîi” a constestat la Curtea de Apel decizia CEC privind numărul secțiilor de votare în diasporă.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia membrilor CEC drept „o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii”.