(DOC) Curtea Constituțională are la dispoziție ZECE ZILE pentru a decide dacă validează mandatul lui Dodon

Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis astăzi Curţii Constituționale (CC) , procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin și raportul Comisiei cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova din 30 octombrie 2016. CC, urmează să confirme sau să infirme printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de zece zile, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.
Până la validarea mandatului, conform normei constituționale, candidatul ales trebuie să prezinte la CC confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.
Igor Dodon, candidatul care a obținut scorul de 52,11% din votul electoratului, a renunțat la statulul de lider al PSRM și de membru al partidului încă la 18 noiembrie, înainte ca CEC-ul să adopte rezultatul final al scrutinului.
Întrebat dacă nu s-a grăbit cu această decizie, Dodon se arăta convins că instanța electorală urma să adopte rezultatele turului II al scrutinului prezidențial, deoarece contracandidata sa nu a mers în judecată pentru a prezenta probe care ar pune la îndoială corectitudinea alegerilor. „Din punct de vedere juridic, nu este niciun motiv ca aceste alegeri să nu fie validate”, a declarat Dodon.
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cetățenii R. Moldova au ales direct președintele țării. După turul I, desfășurat la 30 octombrie curent, din cei nouă concurenți prezenți pe listele electorale, au trecut în runda secundă candidatul pro-european, Maia Sandu și candidatul pro-rus, Igor Dodon. La 13 noiembrie, cu un avantaj de circa 67 de mii de voturi, Igor Dodon a câștigat alegerile. Acesta a acumulat 834 081 voturi sau 52,11% din electorat, pe când Maia Sandu a înregistrat o performanță de 766 593 de voturi sau 47,89% din sufragii.