Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Cine urmează să vină…

DOC Cine urmează să vină la conducerea Ministerului Mediului și ce avere declară

Secretara de stat de la Ministerul Mediului, Rodica Iordanov, urmează să fie investită în funcția de ministră a aceleiași instituții. Un anunț în acest sens a fost făcut miercuri, 16 noiembrie, de prim-ministra Natalia Gavrilița. Aceasta a mai afirmat că vor avea loc mai multe remanieri în cadrul instituțiilor subordonate Executivului.

„Tot în această săptămână va fi numită la portofoliul pe mediu doamna Rodica Iordanov. Este la moment secretar de stat în acest Minister. Persoanele trebuie să treacă anumite proceduri și vor depune jurământul cu prima ocazie. Vom face și anumite modificări în instituțiile subordonate Guvernului. Unele acum, altele mai târziu, pentru că sunt oameni care își încheie activitatea în alte poziții și pot să înceapă lucrul în guvern într-o săptămână sau două”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița la începutul ședinței Guvernului.

Rodica Iordanov ocupă, din 23 august 2021, funcția de secretară de stat a Ministerului Mediului, responsabilă de de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Iordanov a primit în anul 2021 de la Ministerul Mediului un salariu de puțin peste 78 de mii de lei, aproximativ 108 mii de lei – salariu de la Universitatea de Stat din Moldova și aproape 35 de mii de lei de la Asociația Obștească EcoContact.

declaration_20221116_153606 by Ziarul de Gardă on Scribd

Interimatul funcției de ministru al Mediului a fost asigurat din 7 octombrie, prin cumul, de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea.

Iuliana Cantaragiu, ministra Mediului, a anunțat pe 7 septembrie că și-a depus demisia din funcție. Aceasta nu a anunțat motivele pentru care pleacă din Guvernul Gavrilița.

„Azi mi-am depus demisia din funcția de ministră a Mediului. A fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. Am redat mediului ministerul comasat de guvernările anterioare. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, care sper să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, și am creat premisele unei funcționări corecte, integre, transparente la Moldsilva, Apele Moldovei, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Am asigurat instituționalizarea ariilor protejate de stat – Rezervația Biosferei Prutul de Jos, am reușit crearea Parcul Național Nistrul de Jos, lucru așteptat de ecologiști timp de 20 de ani”, a precizat atunci Cantaragiu.

„Am reușit să mișcăm din loc investiția în stația de epurare din Soroca. Am reușit deblocarea proceselor în domeniul gestionării deșeurilor, iar în trei regiuni de management al deșeurilor am pus bazele pentru demararea dezvoltarea infrastructurii. Sunt recunoscătoare echipei mele și celor care m-au susținut în această perioadă. Am avut oportunitatea unică să activez din poziția de decident și știu acum mai bine ce provocări și limitări stau în fața ministerului, de aceea urez mult succes, curaj și putere viitorului ministru”, a adăugat Cantaragiu.

Demisia ministrei Mediului a venit la doar o zi după ce a fost criticată în cadrul ședinței Guvernului de către prim-ministra Natalia Gavrilița.