Declarația Ambasadei SUA la Chișinău în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina – Ziarul de Gardă
 • Declarația Ambasadei SUA la Chișinău în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

  Declarația Ambasadei SUA la Chișinău în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina
  24 ianuarie 2022 | 11:15

  „De-a lungul multor ani, Rusia a fabricat un set de narațiuni false pe care ecosistemul său de dezinformare și propagandă le injectează în mod persistent în mediul informațional global. Aceste narațiuni acționează ca un șablon, care permite Kremlinului să ajusteze aceste narațiuni, cu o consecvență – o nerespectare completă a adevărului, deoarece modelează mediul informațional pentru a-și susține obiectivele politice”, se menționează într-o declarație emisă luni, 24 ianuarie, de către reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

  Declarația integrală:

  Entitățile militare și de informații ruse se angajează în această activitate în ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, incluzând operațiuni maligne pe rețelele de socializare, utilizarea mijloacelor media de proxy online deschise și ascunse, injectarea de dezinformare în programele de televiziune și radio, găzduirea de conferințe concepute. pentru a influența participanții să creadă în mod fals că Ucraina, nu Rusia, este de vină pentru tensiunile crescute din regiune și pentru a folosi operațiunile cibernetice pentru a deforma instituțiile media și a efectua operațiuni de hack și eliberare.

  Iată cinci teme majore de dezinformare ruse recurente pe care Kremlinul le reajustează în prezent în încercarea de a umple mediul informațional cu narațiuni false despre acțiunile sale în Ucraina.

  Tema 1: „Rusia este o victimă nevinovată”

  Oficialii guvernului rus descriu în mod fals Rusia ca pe o victimă perpetuă și acțiunile sale agresive ca pe un răspuns forțat la presupusele acțiuni ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri democratici. Pentru a promova aceste afirmații, Rusia apelează la una dintre etichetele sale preferate pentru a încerca să răspundă: „Russophobia”. După invadarea Ucrainei în 2014, guvernul rus și instituțiile de dezinformare controlate de stat au început să acuze pe oricine care punea sub semnul întrebării acțiunile Rusiei de a fi rusofobi xenofobi.

  Publicitate

  De exemplu, Rusia susține că reacția negativă a comunității internaționale la invadarea unei țări independente a fost pur și simplu pentru că oamenii se temeau și urau Rusia. Conform graficului de mai jos, rusofobia nu a fost o problemă de îngrijorare majoră pentru Ministerul rus de Externe sau pentru instituțiile de dezinformare finanțate de stat până când armata rusă a invadat Ucraina.

  Afirmațiile de „rusofobie” persistă într-o gamă largă de subiecte și sunt folosite ori de câte ori guvernul rus vrea să joace rolul victimei, când acesta este de fapt agresorul.

  russophobia

  Graph showing mentions of the words “Russophobia” and “Russophobe” by the Russian Foreign Ministry, Sputnik and RT, 2001–17. (Source: DFRLab)

  Tema 2: Revizionismul istoric

  Când istoria nu se aliniază cu obiectivele politice ale Kremlinului, oficialii guvernamentali rusi și vocile lor împuternicite neagă evenimentele istorice sau distorsionează narațiunile istorice pentru a încerca să arunce Rusia într-o lumină mai favorabilă și să-și servească agenda internă și geopolitică. De exemplu, pactul de neagresiune din 1939 dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă, cunoscut și sub denumirea de Pactul Molotov-Ribbentrop, care a contribuit la precipitarea celui de-al Doilea Război Mondial, este incomod din punct de vedere politic pentru regimul Putin.

  În 2020, în încercarea de a minimiza și raționaliza decizia lui Stalin de a se alinia cu Hitler, Putin a publicat o versiune deformată a începutului celui de-al Doilea Război Mondial, minimizând rolul sovietic și transferând vina pentru război asupra altor țări. Rusia face adesea acest lucru cu un pas mai departe, etichetându-i pe cei care nu sunt de acord cu versiunea sa distorsionată a istoriei drept naziști sau simpatizanți naziști.

  De asemenea, Kremlinul aplică această formulă istoriei statului Ucrainei, comportamentului NATO în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice, sistemului său închisori GULAG, foametei din Ucraina cunoscută sub numele de Holodomor și multe alte evenimente în care acțiunile istorice ale Kremlinului nu servesc actualului său. scopuri politice.

  Publicitate

  Tema 3: „Prăbușirea civilizației occidentale este iminentă”

  Rusia susține afirmația falsă că civilizația occidentală se prăbușește și s-a îndepărtat de „valorile tradiționale”, deoarece lucrează pentru a asigura siguranța și egalitatea persoanelor LGBTQI+ și promovează concepte precum egalitatea feminină și multiculturalismul.

  Dispariția civilizației occidentale este unul dintre cele mai vechi tropi de dezinformare din Rusia, cu pretenții despre „vestul în descompunere” documentate încă din secolul al XIX-lea. Această narațiune de dezinformare bazată pe „valori” evocă concepte prost definite, inclusiv „tradiție”, „valori de familie” și „spiritualitate”.

  Rusia susține că este bastionul așa-numitelor „valori tradiționale” și al rolurilor de gen și servește drept o contrapondere morală la „decadența” Statelor Unite și a țărilor occidentale. De exemplu, președintele Putin a susținut că Occidentul a anulat practic conceptele de „mamă” și „tată” și, în schimb, le-a înlocuit cu „părinte 1 și 2”, în timp ce ministrul de externe Lavrov a scris că elevii occidentali „învață la școală că Isus Hristos a fost bisexual.”

  Tema 4: „Mișcările populare sunt „revoluții de culoare” sponsorizate de SUA”

  Kremlinul acceptă dificultăți că toți indivizii ar trebui să aibă dreptul uman la libertatea de exprimare și că guvernul ar trebui să fie responsabil în fața poporului său. Rusia a acuzat Statele Unite fie că au instigat revolte, fie că complotează „revoluții colorate” în Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Moldova, Ucraina și în tot Orientul Mijlociu și Africa.

  Dacă o mișcare populară este pro-democrație și pro-reformă și nu este considerată a fi în interesele geopolitice ale Rusiei, Kremlinul își va ataca adesea legitimitatea și va pretinde că Statele Unite sunt în secret în spatele ei. Aceste acuzații fără temei vizează adesea organizațiile societății civile locale și internaționale, precum și mass-media independente care demasc abuzurile drepturilor omului și corupția.

  Kremlinul încearcă să nege faptul că oamenii din țările vecine ar putea avea putere, demnitate și aspirații independente de a se susține, la fel cum neagă aceste calități poporului Rusiei.

  Tema 5: Realitatea este orice vrea Kremlinul să fie

  Kremlinul încearcă frecvent să creeze multiple realități false și să introducă confuzii în mediul informațional atunci când adevărul nu este în interesul său. Deseori confuzi intenționat, oficialii ruși prezintă argumente menite să încerce să îndepărteze vina de la rolul guvernului rus, chiar dacă unele dintre narațiuni se contrazic unele pe altele. Cu toate acestea, în timp, prezentarea mai multor narațiuni conflictuale poate deveni ea însăși o tehnică menită să genereze confuzie și să descurajeze răspunsul.

  Alte elemente din ecosistemul de dezinformare și propagandă al Rusiei, cum ar fi abuzul de puncte de dezinformare finanțate de stat și rețelele sociale armate, ajută la impulsionarea mai multor narațiuni false. A fost clar pentru lume, de exemplu, că Rusia a încercat să-l asasineze pe fostul ofițer rus de informații militare Serghei Skripal și pe fiica sa Iulia cu agentul nervos Novichok în Salisbury, Anglia, la 4 martie 2018. În cele patru săptămâni de la acel incident, RT și Sputnik, finanțate și direcționate de stat din Rusia, au difuzat 138 de narațiuni separate și contradictorii prin intermediul a 735 de articole, potrivit Institutului de politici de la King’s College din Londra.

  Rusia a folosit aceeași tehnică de a inunda spațiul informațional cu multe afirmații false în urma altor evenimente, cum ar fi doborârea zborului 17 Malaysian Airlines și invazia Rusiei din 2008 și ocuparea în curs a Georgiei, pentru a distrage atenția conversațiilor de la rolul lor în evenimente. Din nou, scopul este de a deruta și distrage atenția celorlalți și de a manipula adevărul pentru a se potrivi intereselor Kremlinului.


  SUA le-a ordonat rudelor personalului ambasadei sale din Ucraina să părăsească țara, în condițiile în care temerile cu privire la o invazie rusă cresc. Detalii aici

  La 22 ianuarie, aproximativ 90 de tone de „ajutor letal” american, inclusiv muniție pentru „apărătorii din prima linie” au sosit în Ucraina.

  Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat că guvernul pune la punct o „serie de acțiuni care vor fi incluse în calculul președintelui Putin”, inclusiv consolidarea apărării în Ucraina cu mai multă asistență militară.

  BBC scrie că Rusia a mai ocupat teritoriul ucrainean, când a anexat Crimeea în 2014, în urma protestelor acerbe din Ucraina care l-au răsturnat pe președintele pro-rus al țării. Forțele ruse au preluat controlul Crimeei înainte ca teritoriul să voteze pentru alăturarea Rusiei într-un referendum pe care Occidentul și Ucraina l-au considerat ilegal.

  Publicitate

  De atunci, armata Ucrainei a fost blocată într-un război cu rebelii susținuți de ruși în zonele din est, lângă granițele Rusiei. Se estimează că 14.000 de oameni au fost uciși în regiunea Donbas.

  Duminică, Ministerul de Externe al Marii Britanii l-a acuzat pe Putin că plănuiește să instaleze o personalitate pro-Moscova care să conducă guvernul Ucrainei.

  Reprezentantul numit de Ministerul de Externe al Marii Britanii – fostul deputat ucrainean Yevhen Murayev – a calificat afirmațiile drept „prostii” într-un interviu pentru Reuters.

  Miniștrii britanici au avertizat că guvernul rus se va confrunta cu consecințe grave în cazul unei incursiuni.

  Oficialii americani au declarat că sunt îngrijorați că Rusia ar putea încerca să răstoarne și să înlocuiască guvernul ucrainean, dar au refuzat să comenteze declarația biroului de externe britanic în weekend.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  PA anunță despre clasarea dosarului penal în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci”

  Procuratura Anticorupție (PA) informează despre clasarea dosarului penal, pornit la 04 februarie 2022, în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe faptul amestecului în înfăptuirea justi…
  PA anunță despre clasarea dosarului penal în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci”

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler