Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Daniel Ionita vine ambasador al…

Daniel Ionita vine ambasador al Romaniei la Chisinau

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a dezvaluit, la TVR, numele viitorului ambasador in R. Moldova, Daniel Ionita, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Daniel Ionita este diplomat de cariera. Si-a inceput activitatea in MAE in iunie 1996, parcurgand succesiv toate treptele diplomatice, de la atasat la ministru plenipotentiar, scrie hotnews.ro.

Ionita a detinut postul de Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Norvegiei. In 2010-2011, a ocupat functia de Director general pentru afaceri strategice in cadrul MAE, coordonand activitatea a trei directorate, fiind responsabil de ansamblul activitatilor politico-diplomatice desfasurate de Romania in cadrul NATO, UE, OSCE, Consiliul Europei, precum si de relatiile bilaterale ale Romaniei cu SUA si Canada.

Are o bogata experienta de negocieri internationale, fiind parte a delegatiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta. De asemenea, in perioada octombrie 2010 ￯ august 2011 a fost negociatorul sef al Romaniei pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa), precum si pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (1999-2001).

Din decembrie 2006 pana in septembrie 2010 a asigurat conducerea Directiei NATO, transformata ulterior in Directia Politici de Securitate. A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles si Stockholm.

In perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Directia NATO din MAE, fiind responsabil, in principal, de coordonarea aspectelor legate de pregatirea aderarii Romaniei la NATO (MAP).

Are o diploma universitara de inginer electro-energetician, insa s-a specializat in problematica de integrare euro-atlantica si securitate nationala.

A fost decorat de doi Presedinti ai Romaniei cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Ofiter; cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler; cu Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler. In mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Romane i-a conferit „Crucea Nordului”, care reprezinta cea mai inalta distinctie pentru mireni.

Amintim ca presedintele Romaniei a semnat marti decretele de rechemare in tara pentru 14 ambasadori, printre acestia fiind cei din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Spania, Italia, Olanda.