Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cu peste 1000 de semnături…

Cu peste 1000 de semnături declarate nule, Lupu devine primul concurent electoral în scrutinul prezidențial

Liderul PDM, Marian Lupu este primul concurent electoral la funcția de președinte al R. Moldova, înscris în scrutinul din 30 octombrie. În ședința extraordinară de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC), a adoptat Hotărârea ptrivit căreia materialele prezentat de grupul de inițiativă pentru susținerea lui Marian Lupu corespund rigorilor electorale, respectiv acesta se va regăsit pe poziția întâi în buletinele de vot. Deși numărul minim de semnături valabile, de 15 mii, a fost întrunit, CEC a stabilit mai multe deficiențe ale listelor prezentate, astfel, peste 1000 de semnături colectate de democrați au fost declarate nule, deoarece pe listele respective nu erau indicate numele localității și cel al colectorului.

De asemenea, CEC a înregistrat simbolul electoral și a confirmat reprezentantul PDM  cu drept de vot consultativ pentru perioada campaniei electorale, cât şi persoana responsabilă de finanţe (trezorierul). Totodată, Comisia a luat act de raportul grupului de inițiativă privind fluxul mijloacelor bănești, prezentat la 5 septembrie 2016, constatându-se ca fiind întocmit în corespundere cu prevederile legale electorale.

„CEC a recepționat spre verificare 877 de liste de subscripție cu 25 499 de semnături ale susținătorilor numeric declarate de candidat din 29 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea pentru susținerea dlui lui Marian Lupu în calitate de preșerinte al R. Moldova. Totodată, Comisia reține că 133 de liste au fost restituite fără a fi supuse verificării, deoarece numărul de semnături depășea plafonul maxim stabilit. În urma verificării autenticității datelor din listele de subscripție, în număr de 533 de file, care conțineau 16 541 de semnături, s-a constatat că 1 384 de semnături au fost considerate nule și neavenite. Totodată, s-a stabilit că din totalul de semnături procesate, 15 157 de semnături se consideră valabile și întrunesc cerințele legale pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al R. Moldova.”, a declarat vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru.

Rodica Ciubotaru a declarat că referitor la procesul de colectare a semnăturilor de către grupul de inițiativă pentru susținerea liderului democrat, a parvenit o solicitare din partea primarului satului Mateuți, r. Rezina, cu privire la verificarea și confirmarea autenticității listei de subscripție din satul Mateuți. În urma verificării faptului, CEC a constatat că lista de subscripție din localitatea respectivă a fost autentificată cu ștampila consiliului sătesc Mateuți.

ZdG a scris despre mai multe sesizări privind impunerea mai multor angajați ai întreprinderilor de stat de a semna listele pentru susținerea lui Marian Lupu, drept candidat la președinție.