Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Controversele din jurul negociatorului-șef al…

Controversele din jurul negociatorului-șef al Rusiei pentru discuțiile de pace

Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei la discuțiile de pace cu Ucraina, este un personaj controversat în Rusia, ocupând funcția de ministru al culturii între 2012 și 2020, perioadă în care a supervizat transformarea culturii ruse în una de propagandă și persecutarea artiștilor și cercetătorilor disidenți, scrie hotnews.ro

În timpul studenției, Medinski s-a înscris în Partidul Comunist rus. Între 1991 și 1992 el a urmat un stagiu de purtător de cuvânt asistent în cadrul ambasadei Uniunii Sovietice de la Washington. A terminat Facultatea în 1992, an în care, alături de mai mulți studenți, a creat o firmă de publicitate și PR care a lucrat cu companii ce derulau scheme piramidale.

Medinski și-a luat doctoratul în științe politice în 1999, la un an după ce a devenit un funcționar public al statului rus, renunțând la cariera din mediul privat.

El a intrat în Partidul Rusia Unită condus de Vladimir Putin și între 2004-2005 a fost președinte adjunct al Comisiei Executive Centrale a formațiunii. În 2004 el a fost ales deputat în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

În 2012 el a fost numit în funcția de ministru al culturii, poziție pe care a ocupat-o timp de 8 ani. În 2015 el a spus despre președintele Vladimir Putin că este „geniul absolut al politicii moderne practice (n.r. realpolitik)”.

Înainte de a fi numit ministru al culturii el a devenit notoriu în Rusia ca un lobbyist al intereselor industriei de pariuri, tutun și alcool în Duma de Stat și ca autor al unor cărți pseudoistorice de proastă calitate.

În aceste cărți el s-a concentrat pe demontarea „miturilor rusofobe” și interpretarea faptelor istorice dintr-o perspectivă de mare putere a Rusiei, prezentând puncte de vedere exclusiv statiste.

În 2010 el fusese numit prin decret prezidențial să facă parte din „Comisia pentru Combaterea Tentativelor de a Falsifica Istoria în detrimentul intereselor Rusiei”.

De-a lungul celor doi ani de existență a sa, această comisie a luptat împotriva „mitului” Holodomorului, genocidul comis de Uniunea Sovietică în Ucraina între 1932-1933, încercând să găsească justificări pentru politicile lui Stalin, atât înainte cât și după al Doilea Război Mondial.

Medinski este un susținător al tentativelor guvernului rus de a cenzura internetul, cerând în 2015 crearea unui „internet patriotic” rusesc care să combată ideile occidentale. El a mai declarat la momentul respectiv că „cei care sunt împotriva Rusiei sunt împotriva adevărului”.

Intervenția guvernului în cultură a crescut dramatic în timpul mandatului său, acesta militând pentru măsuri protecționiste în cinematografie și teatru. El crede de asemenea că statul are nu doar obligația de a finanța cultura, ci și de a monitoriza conținutul pe care îl produce, mai scrie hotnews.ro

Putin l-a numit ulterior consilier al său la Kremlin. Potrivit agenției rusești RIA, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni despre numirea lui Medinski ca negociator-șef în discuțiile de pace cu Ucraina că: „Medinski are anumite calități de afaceri… Acesta este un reprezentant de un nivel foarte înalt, acesta este un consilier al președintelui. Acesta este, de fapt, tot ceea ce este necesar pentru negocieri și după ce s-a ghidat în primul rând președintele”.

Luni, 28 februarie, a cincea zi a invaziei ruse în Ucraina, continuă cu atacuri în apropiere de Kiev. Rusia continuă să atace Ucraina pe mai multe fronturi. După câteva ore de liniște, la Kiev și Harkov, luni dimineața, au început să se audă din nou explozii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că luni dimineața vor avea negocieri între o delegație a țării sale și o delegație rusă, în Belarus, în apropiere de graniță.

Duminică, Vladmir Putin a făcut anunțul șocant că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A cincea zi de război în Ucraina. Rusia pretinde că a câștigat controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei