Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC invită la discuții liderii…

CEC invită la discuții liderii partidelor politice și candidații la funcția de șef al statului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat către liderii partidelor politice, conducătorii grupurilor de inițiativă și candidații desemnați la funcția de Președinte al Republicii Moldova o invitație de participare la un panou de discuții despre realizarea procedurilor electorale aferente scrutinului din 30 octombrie 2016.

Evenimentul va avea loc luni, 12 septembrie 2016, începînd cu ora 14:00, în sala de ședințe a Comisiei (str. Vasile Alecsandri, 119, etajul 3).

CEC a înregistrat 24 de grupuri de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Până la acest moment trei gruprui de inițiativă au reușit să colecteze semnăturile necesare și au prezentat listele de subscripție la CEC pentru verificarea lor. Este vorba despre grupul de inițiativă în susținerea liderului PDM, Marian Lupu, cel pentru susținerea liderului PL, Mihai Ghimpu și grupul care a colectat semnături pentru susținerea candidaturii președintelui PPEM, Iurie Leancă. Ceilalți candidați trebuie să prezinte la CEC minimum 15 mii de semnături până la 29 septembrie. În termen de 7 zile din data depunerii, CEC urmează să examineze setul de documente, să verifice listele de subscripție prezentate și să decidă asupra înregistrării sau refuzului înregistrării candidatului desemnat în alegeri.

În ședința din 10 septembrie 2016, CEC a înregistrat primul concurent electoral la funcția de președinte al statului, Marian Lupu, constatând că acesta a acumulat numărul suficient de semnături valabile. În aceeași zi, candidatul independent Oleg Brega a anunțat că se retrage din ccursa electorală, deoarece „elec­to­rala pre­zi­den­ți­ală s-a com­pro­mis” din cauza unor can­di­dați ca Marian Lupu, dar și pentru că este impo­si­bil să să colec­tezi sem­nă­turi în „trei cea­suri”.