Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce venituri declara familia Dodon…

Ce venituri declara familia Dodon atunci când se odihnea în Maldive și pe insulele Seychelles

Deși susține că vacanțele sale de lux nu au depășit veniturile pe care le deține, în ultimii 15 ani, conturile politicianului Igor Dodon au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat. Nici el, nici soția sa, Galina Dodon, nu au deținut vreodată, oficial, afaceri în R. Moldova. Dodon și-a început activitatea în instituțiile statului în 2005, când a fost numit viceministru al Economiei și Comerțului.

Înainte de a ajunge la Ministerul Economiei, Dodon a ocupat funcțiile de președinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul Național de Valori Mobiliare al Moldovei” și de președinte al „Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei” SRL, firmă la care unul dintre fondatori era o companie gestionată de nașul familiei Dodon, Sergiu Catană și de unul dintre cei mai devotați prieteni ai săi, deputatul Oleg Teterea. 

Igor Dodon a devenit ministru al Economiei în 2006, iar în anii 2008-2009 a deținut și funcția de prim-viceprim-ministru. Din 2009 până în 2016, Igor Dodon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, inițial pe listele PCRM, iar ulterior, pe listele PSRM, formațiune pe care a preluat-o în decembrie 2011. În urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Igor Dodon a fost ales președinte al R. Moldova. 

Anii 2009—2012: Veniturile lunare oficiale ale familiei, între 10 și 15 mii de lei

Deși a beneficiat în ultimii 10 ani de vacanțe în cele mai luxoase zone din lume, familia Dodon, cel puțin oficial, a declarat venituri modeste. În 2009, Igor Dodon a indicat în declarația sa de avere că familia sa a avut venituri oficiale de 154,7 mii de lei, dintre care 18 mii de lei au provenit din îndemnizația pentru creșterea copilului.

În acel an, deputatul Dodon avea în proprietate un apartament de 57 m.p. pe str. Calea Orheiului din Capitală și un autoturism Toyota Land Cruiser, fabricat în 2003.

În 2010, an în care Igor Dodon se odihnea în Maldive, din postura de deputat PCRM, a raportat venituri oficiale de 152 de mii de lei. 

În 2011, când alesul poporului se odihnea pe insulele Seychelles, familia Dodon declara venituri anuale de 135,2 mii de lei și aceleași bunuri mobile și imobile: apartamentul și automobilul. 

În 2012, Igor Dodon și soția sa, Galina, au declarat venituri oficiale cumulate în valoare de 184,4 mii de lei. În același an, familia Dodon anunța că a vândut automobilul indicat anterior în declarațiile de avere pentru suma de 79,8 mii de lei. 

2013: Casa de lux și creditul de 1,47 milioane de lei

În 2013, veniturile declarate de familia Dodon au crescut brusc. Igor Dodon și soția sa au indicat venituri oficiale, din salarii și îndemnizații în valoare de 279,6 mii de lei. 82 de mii de lei au provenit de la firma „Exclusiv Media”, unde a fost angajată Galina Dodon, companie care a dezvoltat în următorii ani imperiul media al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, preluat în 2011 de Igor Dodon. 

În total, în 2013, familia Dodon a raportat venituri oficiale în valoare de 1,16 milioane de lei. Cei mai mulți bani au intrat în conturile familiei în urma vânzării apartamentului de 57 m.p. din strada Calea Orheiului – 735 de mii de lei. Banii au venit de la familia Corneliu și Ludmila Furculiță, consăteanul președintelui și proprietarul din acte al firmei „Exclusiv Media”, unde fusese angajată și Galina Dodon, cei care au cumpărat apartamentul lui Dodon. 

Casa lui Igor Dodon se află în imediată apropiere a blocului în care Alexandru Dodon are un apartament de peste 200 m,p.

2013 a fost și anul în care familia Dodon a anunțat că a contractat un credit în sumă de 1,47 milioane de lei de la Victoriabank. Creditul, cu o dobândă de 8%, a fost obținut pentru cumpărarea casei de milioane în care locuiește familia Dodon. E un imobil construit de compania „Reconscivil”, despre care ZdG scria că aparține actualului președinte încă în 2011, an în care Igor Dodon nega că bunul imobil este proprietatea familiei sale. Tot în 2013, pe lângă casă, familia Dodon a declarat că a cumpărat și o nouă mașină, o Toyota RAV 4 fabricată în 2008.

2014—2018: venituri lunare între 25 și 48 de mii de lei

În 2014, familia Dodon a raportat venituri oficiale în sumă de 384,5 mii de lei, inclusiv 10 mii de lei din vânzarea automobilului cumpărat cu un an mai devreme. În 2015, veniturile oficiale ale familiei Dodon au fost de 309,1 mii de lei. Banii au provenit de la firma „Exclusiv Media”, dar și din bugetul de stat, în calitate de salariu pentru deputatul Igor Dodon. 

În 2016, familia Dodon a declarat venituri de 456,4 mii de lei, același bun imobil, dar și creditul scadent în 2028. În 2017, Igor și Galina Dodon au avut venituri declarate în sumă de 506 mii de lei,iar în 2018, veniturile oficiale declarate ale cuplului prezidențial au constituit 580 mii de lei.Președintele nu și-a făcut încă publică declarația de avere și interese pentru anul 2019. 

(GALERIE FOTO) Vacanțele de lux ale președintelui

ZdG a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.