• Candidați la funcţia de guvernator al BNM acceptați de Comisie

  Candidați la funcţia de guvernator al BNM acceptați de Comisie
  vizualizări
  25 februarie 2016 | 12:15

  La 22 februarie, ora 17:00, a expirat termenul-limită de depunere a dosarelor de către candidaţii pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). La concurs s-au înscris nouă candidaţi: Roman Cernâşev, Vadim Brânzan, Sergiu Cioclea, Serghei Melnik, Valeriu Chiţan, Victor Timotin, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim şi Vladimir Munteanu.

  Pentru funcţia de guvernator al BNM au putut candida persoane care deţin cetăţenia R. Moldova, au studii superioare/postuniversitare, au experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul financiar sau monetar, cunosc foarte bine şi au capacitatea de a vorbi fluent limba engleză.

  Candidaţii înscrişi la concurs

  Primul candidat înregistrat la concurs este Roman Cernâşev. Acesta are 42 de ani, este om de afaceri, născut în R. Moldova, dar care locuieşte în Israel. În CV-ul acestuia, publicat pe site-ul Parlamentului, Cernâşev precizează că a trecut cu traiul în Israel, în 1995, iar acum deţine atât cetăţenia Israelului, cât şi a R. Moldova. Vorbeşte fluent rusa, ebraica şi engleza, în timp ce româna o cunoaşte la nivel „satisfăcător”.

  Vadim Brânzan este al doilea candidat înscris în acest concurs. Potrivit CV-ului, Brânzan este absolvent al Universităţii Harvard, SUA, şi de mai mulţi ani munceşte în domeniul financiar-bancar şi investiţional, în SUA şi Europa. Vadim Brânzan s-a născut în 1971. El este căsătorit şi are trei copii. Acesta vorbeşte fluent româna, engleza şi rusa. În scrisoarea sa de motivare, Brânzan susţine că anii săi de experienţă ar putea să-l ajute în soluţionarea problemelor cu care se confruntă sectorul bancar din R. Moldova, unul „afectat nu doar de criza economică mondială, ci şi de proasta guvernare, frauda corporativă şi supravegherea ineficientă”, menţionează al doilea candidat.

  Şi Sergiu Cioclea a aplicat pentru funcţia de guvernator. Potrivit CV-ului, de 17 ani, Cioclea activează în sectorul financiar-bancar. Are diplome de master şi de studii post-universitare la Universitatea Panthon-Assas, Paris. Cunoaşte româna, engleza, franceza şi rusa. Cioclea are 42 de ani şi triplă cetăţenie: a R. Moldova, României şi Franţei.

  Un alt candidat la funcţia de guvernator BNM este Serghei Melnik. Acesta vorbeşte fluent patru limbi: româna, rusa, engleza, spaniola. El este preşedintele Corporaţiei Wolf Blitz, Compania de Consultanţă Corporativă. Melnik şi-a făcut studiile la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. Are master în Economie aplicată la Universitatea din Florida. Serghei Melnik susţine că are peste 20 de ani de experienţă de muncă peste hotare.

  Tot la 22 februarie, în ultima zi a concursului, şi-a depus dosarul Valeriu Chiţan, care a absolvit Facultatea de Economie, specializarea Finanţe şi Credit, de la Institutul Politehnic din Chişinău. Are studii de master în Administrarea Afacerilor la Bled School of Management, Slovenia. Din 2011 până în prezent este membru al Curţii de Conturi. În 1992-1994, a fost membru al Consiliului de Administraţie al BNM. În aceeaşi perioadă, a fost viceguvernator în cadrul Consiliului Guvernatorilor al FMI, iar în 1994-1998 – guvernator pentru R. Moldova în cadrul Consiliului Guvernatorilor Băncii Mondiale.

  Victor Timotin este al şaselea candidat înscris. El are 17 ani de experienţă în sectorul bancar. Timotin şi-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, precum şi la Carlson School of Management, University of Minnesota. În 2000-2007, a fost ofiţer de investiţii la International Finance Corporation, din Washington. În 2007-2013 – Director la Corporate Finance UniCredit, din Moscova. Din 2013 până în 2015, a fost şef al Pieţei de Capital şi Relaţii cu Investitorii, membru al Comitetului pentru Finanţe de pe lângă Consiliul de Administraţie Orient Express Bank, Moscova. Cunoaşte româna, engleza, rusa, spaniola.

  Pe ultima sută de metri, s-a înscris în concurs şi Gheorghe Dimitrov, născut în 1983, la Leova. El este licenţiat în Management şi Relaţii Economice Internaţionale la Universitatea Bocconi din Milano. Dimitrov şi-a luat masteratul în Managementutul Strategic al Întreprinderilor la Şcoala de Management SDA Bocconi. Este manager în relaţii de afaceri în Viena. Candidatul cunoaşte patru limbi: româna, rusa, engleza, italiana.

  Alt candidat este Sergiu Iachim. El are licenţă în Economie la Universitatea Tehnică din Moldova şi master în Business şi Administrare, la Vlerick Business School, Belgia. Iachim are 36 de ani, este căsătorit şi are doi copii. În 2010, a fost candidat independent la scrutinul parlamentar din Moldova. Amintim că Iachim şi-a depus candidatura şi la concursul din octombrie 2015.

  Vladimir Munteanu este ultimul candidat înscris în concurs. Potrivit CV-ului, Munteanu şi-a făcut studiile la Universitatea Harvard, SUA. El s-a născut în 1968, este căsătorit şi are un copil. cunoaşte patru limbi: româna, engleza, rusa, bulgara.

  Guvernator – negociator cu FMI

  „Publicul şi Comisia a constatat că, de această dată, candidaţii sunt foarte calificaţi, cu experienţă internaţională, ceea ce avem nevoie pentru un guvernator bun la BNM, inclusiv pentru expunerea faţă de factorul extern, căci până la urmă este negociatorul cu FMI şi cu multe alte structuri, cu partenerii noştri de dezvoltare. Această acţiune de colectare a dosarelor arată clar că R. Moldova are concetăţeni plecaţi peste hotare cărora le pasă de ţară, tineri care au plecat de mai mulţi ani, dar care sunt gata să revină pentru a-şi aduce contribuţia la dezvoltarea ţării, ceea ce e de apreciat. Suntem plăcut surprinşi să vedem calificarea moldovenilor plecaţi peste hotare şi dorinţa lor de a reveni, chiar dacă veniturile sunt mult mai mici faţă de ceea ce ar fi câştigat ca oportunităţi peste hotare”, a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, după prima şedinţă de examinare a dosarelor candidaţilor la funcţia de guvernator al BNM, ce a avut loc la 23 februarie, curent.

  În cadrul şedinţei, membrii Comisiei au decis ca şase candidaţi să fie admişi la proba interviului. În timp ce ceilalţi trei candidaţi: Vladimir Munteanu urmează să prezinte copia actelor de identitate şi de studii, iar Serghei Melnik şi Gheorghe Dimitrov vor fi contactaţi pentru informaţii suplimentare, deoarece din dosarul depus nu este clară informaţia despre studiile în domeniul financiar-bancar şi experienţa pe care o deţin în domeniu. Astfel, până la 26 februarie, Comisia s-a angajat să prezinte lista finală a pretendenţilor admişi, iar miercuri, 2 martie, în urma interviurilor, va fi selectat candidatul. Preşedintele Parlamentului a menţionat că unele interviuri vor avea loc prin intermediul conferinţelor audio şi video, deoarece candidaţii stabiliţi peste hotare nu au posibilitatea, momentan, să vină în R. Moldova. Andrian Candu a spus că joi, 3 martie, candidatul ar putea fi prezentat în cadrul Plenului Legislativului.

  Preşedintele Comisiei pentru selectarea candidatului la funcţia de guvernator al BNM, Ştefan Creangă, a menţionat că până vineri vor fi elaborate criteriile de evaluare şi va fi stabilit punctajul pentru întrebările care urmează a fi adresate la interviu.

  În cadrul unei conferinţe de presă, Andrian Candu a declarat că un minus, din punctul său de vedere, au candidaţii care au avut tangenţe cu sfera politică, iar din acest motiv va ruga Comisia să considere acest fapt drept un criteriu de evaluare. „E preferabil să discutăm despre candidaţi care nu au nicio afiliere politică. Asta nu înseamnă că nu putem să-i admitem la concurs, dar am să rog colegii din Comisie să dea calificativele necesare, în aşa fel încât, în final, să avem, totuşi, candidaţi foarte buni, pregătiţi şi cu puţină sau lipsă completă de afiliere politică”, a declarat Candu, comentând informaţia potrivit căreia cel puţin doi dintre cei nouă pretendenţi la şefia BNM au figurat pe lista electorală a PDM la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. Este vorba de Valeriu Chiţan şi Victor Timotin. În penultimul scrutin parlamentar, Timotin a fost candidat pe locul 12 în lista PDM. Cu o lună înainte de scrutin, Timotin însă a fost retras din lista democraţilor, fiind înlocuit cu Vlad Plahotniuc. Valeriu Chiţan a fost pe locul 37 în lista PDM.

  Instabilitatea din sistemul bancar

  Amintim că la primul concurs pentru selectarea candidatului la funcţia de guvernator, din octombrie 2015, au participat 12 pretendenţi. Două persoane au fost respinse de Comisie: un candidat nu avea experienţa de muncă necesară, altul avea o reputaţie îndoielnică, iar Ludmila Hvorostovscaia şi-a retras candidatura. Nouă candidaţi au fost admişi la proba interviului. Printre aceştia se numără ex-ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţă şi Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor. La finalul concursului, Comisia a decis că niciun candidat nu întruneşte condiţiile necesare. Ulterior, preşedintele Parlementului, Andrian Candu, a promis că, până la 10 decembrie, va propune un candidat la funcţia de guvernator al BNM, fapt care nu s-a mai întâmplat.

  Precizăm că BNM a avut doi guvernatori. Este vorba despre Leonid Talmaci şi Dorin Drăguţanu. Ultimul a scris cererea de demisie pe 21 septembrie 2015, invocând presiuni politice, însă Drăguţanu continuă să asigure interimatul până la desemnarea unui nou guvernator.

  Menţionăm că Misiunea FMI a anunţat că nu are să semneze niciun acord cu R. Moldova, până nu va fi ales guvernatorul BNM. FMI urma să vină la Chişinău încă pe 17 iunie, dar şi-a amânat vizita în R. Moldova. Reprezentanţii instituţiei şi-au motivat amânarea prin faptul că Guvernul Gaburici şi-a anunţat demisia, iar ei nu aveau cu cine negocia un eventual acord de finanţare. La 22 septembrie 2015, o delegaţie a FMI a ajuns în R. Moldova, un acord de finanţare însă nu a fost semnat din cauza problemelor din sistemul bancar şi a demisiei lui Drăguţanu.

  Chişinăul nu a semnat niciun acord cu FMI din toamna 2013. În cadrul precedentului program, R. Moldova a beneficiat de asistenţă financiară din partea FMI în valoare de aproximativ 566 de milioane USD.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/LIVE/ Incidente la Minsk. Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Balerusului, dar și în alte orașe ale țării

  Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Belarusului, dar și ale altor orașe ale țării după alegerile prezidențiale. Asta după ce, sondajele oficiale arată că actualul președinte al Belarusului, Alexandr Lu…
  VIDEO/LIVE/ Incidente la Minsk. Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Balerusului, dar și în alte orașe ale țării

  (exit poll oficial)/ Alegerile prezidenţiale din Belarus: Alexandr Lukaşenko câştigă alegerile cu 79,7% de voturi

  Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a obţinut 79,7% de voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, 9 august, potrivit unui sondaj oficial realizat la ieşirea din birourile electorale, în timp ce candidat…
  (exit poll oficial)/ Alegerile prezidenţiale din Belarus: Alexandr Lukaşenko câştigă alegerile cu 79,7% de voturi

  VIDEO/ Cu aplauze, înconjurat de pază și presă. Diferența cum a fost întâmpinat Alexandr Lukașenko și opozanta acestuia Svetlana Tihanovskaia la secția de votare

  Duminică, 9 august, Belarus își alege președintele. În câteva ore se va decide cine va conduce Republica Belarus în următorii 5 ani. Astfel, în cursa prezidențială s-au înscris 5 candidați, inclusiv actualul șe…
  VIDEO/ Cu aplauze, înconjurat de pază și presă. Diferența cum a fost întâmpinat Alexandr Lukașenko și opozanta acestuia Svetlana Tihanovskaia la secția de votare

  Comisia Europeană adaugă 30 milioane de euro la ajutorul de urgenţă pentru Liban în urma exploziei

  Comisia Europeană a adăugat duminică, 9 august, 30 milioane de euro celor 33 de milioane alocate vineri, 7 august, pentru a finanţa ajutorul de urgenţă destinat Libanului, a anunţat comisarul european Janez Len…
  Comisia Europeană adaugă 30 milioane de euro la ajutorul de urgenţă pentru Liban în urma exploziei

  Al doilea lucrător medical, răpus de COVID-19, în ultimele 24 de ore: Elena Mangîr a activat 23 de ani în cadrul Serviciului de Urgență

  Al doilea lucrător medical a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, în ultimele 24 de ore. Este vorba despre Elena Mangîr care a activat în calitate de felceră la SAMU Hîncești, PAMU Cărpineni.
  Al doilea lucrător medical, răpus de COVID-19, în ultimele 24 de ore: Elena Mangîr a activat 23 de ani în cadrul Serviciului de Urgență

  Detalii de la MSMPS despre decesul medicului pediatru, Maria Păpușoi. În ultimele 24 de ore, 4 persoane au fost răpuse de COVID-19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) informează că, în ultimele 24 de ore, în Republica Moldova alte patru persoane infectate cu COVID-19 și-au pierdut viața în urma complicațiilor provoca…
  Detalii de la MSMPS despre decesul medicului pediatru, Maria Păpușoi. În ultimele 24 de ore, 4 persoane au fost răpuse de COVID-19