• Candidata lui Șor a fost exclusă din cursa electorală

  Candidata lui Șor a fost exclusă din cursa electorală
  vizualizări
  11 mai 2018 | 16:09

  Reghina Apostolova, candidata la funcția de primar general al mun. Chișinău din partea Partidului Șor, a fost exclusă din cursa electorală. Decizia a fost luată cu câteva minute în urmă de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru. Asta după ce Partidul Unității Naționale (PUN) a sesizat Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale nr.1 Chișinău despre încălcările admise de Reghina Apostolova în campanie, iar Consiliul a admis solicitarea PUN de a se adresa în instanța de judecată.

  „Noi am avut o campanie electorală frumoasă. Decizia luată de către magistrați este o fărădelege”, a declarat Reghina Apostolova, care neagă că ar fi luat bani de la finanțatori străini. Ea a declarat că va depune o contestație la Judecătorie.

  Reprezentanții PUN susțin că campania electorală a candidatei lui Șor ar fi finanțată din bani proveniți din străinătate, iar soția primarului, interpreta Jasmin, ar îndemna cetățenii să o voteze pe Apostolova, ceea ce contravine prevederilor legale privind agitația electorală. La rândul său, primarul de Orhei califică contestațiile depuse de PUN drept o tentativă de scoatere ilegală a candidatei Reghina Apostolova din cursa pentru mandatul de un an la fotoliul de primar al capitalei.

  Ieri, 10 mai, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale nr.1 Chișinău (CCEC) a admis sesizarea și contestația Partidului Unității Naționale (PUN) prin care acuză Partidul Șor de utilizarea mijloacelor financiare provenite din străinătate și implicarea interpretei Jasmin în campania de promovare a imaginii candidatei Apostolova.

  PUN susține că reghina Apostolova, candidata Partidului Șor la șefia capitalei, ar fi admis încălcări la capitolul finanțarea partidelor politice și a campaniei electorale.

  PUN afirmă că la 4 mai, întreprinderea mixtă „Airklassika Group” SRL a trasnferat în contul firmei „Air Clasica” SRL suma de 200 de mii de lei. Ulterior, firma ar fi transferat banii cu titlu de donație pe contul bancar al candidatei Apostolova. Respectiv, donatorul direct, „Airklassika Group” SRL ar fi o întreprindere cu capital străin, iar acest fapt contravine prevederilor din Codul Electoral și Regulamentul privind finanțarea campaniei electorale, care interzice finanțarea campaniilor electorale de către persoanele juridice cu capital străin sau mixt.

  Juristul Partidului Șor, prezent în ședința Consiliul Electoral, a declarat că nu cunoaște despre o astfel de tranzacție și nici despre faptul că „Air Clasica” SRL este acționar la „Airklassika Group” SRL. Într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliției, susțin membrii Consiliului electoral, se precizează că banii ar fi fost transferați în contul „Airklassika Group” SRL de către Alexei Eliseev, care ar fi cetățean străin, iar acest lucru contravine legislației în vigoare. Reprezentaul Partidului Șor afirmă că nu cunoaște aspectul dat, dar și că nu poate fi demonstrat faptul că anume cele 200 de mii de lei transferate de Eliseev au fost donate pentru sponsorizarea campaniei Reghinei Apostolova.

  În 2015, cu referire la CV-ul publicat de Ilan șor pe site-ul său, ilanshor.md, ZdG scria că acesta a fost administratorul „Air Klassika Executive”, companie aeriană a cărei denumire juridică este „Air Clasica” SRL şi care operează avionul Bombardier Learjet 60. Această aeronavă, scria presa în 2011, ar fi fost cumpărată de la actualul lider PDM, Vlad Plahotniuc. „Air Clasica” SRL este fondată de firma offshore „Wester Alliance LLP”, cu sediul în Marea Britanie. La rândul său, „Air Clasica” SRL este fondatoarea altor trei companii cu activităţi în domeniul aviatic: „Classica Air” SRL, „Air Klassika Group” SRL (cu sediul pe str. Tighina, 12) şi „Air Handling” SRL. Toate aceste 4 companii aeriene sunt conduse de una şi aceeaşi persoană – Egor Ertagaev.

  PUN a mai invocat și încălcarea prevederilor legale privind agitația electorală prin faptul că interpreta Jasmin, soția lui Ilan Șor, ar îndemna cetățenii să o voteze pe Reghina Apostolova.

  Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale nr.1 Chișinău a admis sesizările depuse de PUN și a decis să adreseze sediului Centru al Judecătoriei Chișinău o cerere privind examinarea temeiniciei și oportunitatea anulării înregistrării concurentului electoral Reghina Apostolova.

  Ulterior, într-o conferință de presă a Partidului Șor, liderul formațiunii, Ilan Șor, a calificat decizia CCEC drept o tentativă de scoatere ilegală a candidatei Reghina Apostolova din cursa electorală. Ilan Șor a declarat că soția sa are statut de diplomat și este o persoană oficială, de aceea are dreptul să-și expună punctul de vedere. Primarul de Orhei a criticat încercarea de descalificare din cursă a candidatei sale, invocând că pretendentul promovat de PUN, Constantin Codreanu este susținut deschis de ex-președintele altui stat, Trăian Băsescu. Totodată, Șor a îndemnat organizațiile internaționale care au reprezentanți în R. Moldova să se implice în elucidarea cazului, invocând că ar fi vorba despre „o represiune politică împotriva partidului său”.

  Dacă instanța de judecată va admite solicitarea PUN, va fi a doua oară când un cadidat al Partidului Șor este exclus dintr-un scrutin electoral. Cu zece zile înainte primul tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016, Ina Popenco, candidata Partidului Șor la șefia statului, a fost exclusă din cursa electorală pentru că a utilizat fonduri nedeclarate atunci când a deschis în sectorul Rîșcani al capitalei un magazin social.

  În cursa electorală pentru fotoliul de edil de Chișinău au fost admiși 12 candidați: Ion Ceban (PSRM), Valeriu Munteanu (PL), Reghina Apostolova (Partidul Șor), Alexandr Roşco (Partidul „Casa Noastră-Moldova”, Alexandru Mâţu (partidul Ruso-Slavean din Moldova), Maxim Braila (Partidul Popular din R. Moldova), Andrei Năstase (PPDA), Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (PUN), Alexandra Can (PNL) și Silvia Radu (candidată independentă).

  Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni din r. Hâncești.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș…
  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  „Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legal…
  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  Curtea Constituțională (CC) a respins vineri, 10 iulie, solicitarea deputatului Dumitru Alaiba privind suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, prin care Anatolie Zagorodnîi a fo…
  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  Față de luna mai, în iunie au crescut prețurile în special la mărfurile specifice sezonului estival, arată datele publicate vineri, 10 iulie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, au fost înregistrate…
  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Din Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar urma să facă parte 17 membri. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiți…
  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM

  În ultima perioadă, deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt mai absenți din activitatea PDM. Liderul partidului, Pavel Filip, nu exclude că aceștia ar putea adera la PSRM, în contextul în car…
  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM