• Aureliu Ciocoi a avut o discuție cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. MAEIE: S-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus

  Aureliu Ciocoi a avut o discuție cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. MAEIE: S-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus
  de
  07 aprilie 2021 | 21:22

  Ministrul afacerilor externe și integrării europene (MAEIE) Aureliu Ciocoi a purtat miercuri , 7 aprilie, o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Potrivit unui comunicat al ministerului, cei doi oficiali s-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus, care a solicitat azil politic, iar zilele trecute a dispărut în circumstanțe deocamdată neelucidate.

  Dmytro Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în R. Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale. 

  Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Mykola Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean. 

  La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

  Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între R. Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean”, se arată în comunicatul emis de MAEIE.

  Totodată, cei doi omologi au efectuat un schimb de opinii privind situația din estul Ucrainei, fiind reiterată poziția R. Moldova de susținere fermă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internațional recunoscute.

  Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

  La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

  În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

  Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

  Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

  Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.

  La 25 octombrie 2017, Ceaus a depus o cerere de chemare în judecată împotriva președintelui R. Moldova, Aparatul președintelui R. Moldova cu privire la constatarea netemeiniciei refuzului cu privire la acordarea azilului politic, anularea refuzului din 12 octombrie 2017 cu privire la acordarea azilului politic și obligarea președintelui R. Moldova să îi acorda azil politic.

  La 11 octombrie 2019, Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, a respins acțiunea. Decizia primei instanțe a fost atacată, iar la 28 octombrie 2020 Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel.

  Ceaus a constat și această decizie. Mai exact, acesta a declarat recurs împotriva deciziei din 28 octombrie 2020 a Curții de Apel Chişinău, solicitând admiterea recursului, casarea deciziei instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

  Totodată, în cererea de recurs, recurentul a solicitat suspendarea actului emis de către preşedintele R. Moldova din 12 octombrie 2017 până la examinarea recursului şi suspendarea deciziei Curţii de Apel Chişinău din 28
  octombrie 2020 până la examinarea recursului.

  La 3 martie 2021, CSJ a respins însă cererea depusă de către Ceaus privind suspendarea actului emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 și suspendarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 28 octombrie 2020 până la examinarea recursului. Încheierea CSJ nu se supune niciunei căi de atac.

  Solicitat de ZdG în martie curent, avocatul Iulian Balan, care reprezintă interesele judecătorului ne-a spus că, la moment, Nicolai Ceaus se afla la Chișinău, locuind într-un apartament închiriat și că, întrucât, CSJ s-a expus doar asupra suspendării, este așteptată decizia privind solicitarea de casare a deciziei instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

  În iulie 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și prim-ministra pe atunci Maia Sandu au vorbit depsre extrădarea lui Ceaus.

  „Am abordat întrebarea cu privire la extrădarea renumitului judecător Nicolai Ceaus, suspectat de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari. Partenerii noștri ne-au promis că o să faciliteze acest proces”, a declarat Vladimir Zelenski la conferința de presă susținută la Kiev împreună cu Maia Sandu.

  Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

  În ziua reţinerii la Chişinău a judecătorului, mai mulţi jurnalişti de la Kiev au sugerat că reţinerea lui Nicolai Ceaus ar fi „premiul” pe care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc îl oferă preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenco, pentru extrădarea la Chişinău a omului de afaceri Veaceslav Platon. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Solicitarea PSRM se regăsește în declarația adoptată duminică în cadrul ședin…
  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris

  Colacul este un simbol al recunoștinței, oferit nanilor la botez, la nuntă sau împodobind toiagul colindătorilor. Gospodinele împletesc colaci în trei, șase sau douăsprezece vițe și se străduiesc să-i gătească…
  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris

  Topul țărilor în care R. Moldova exportă cel mai mult. România pe prima poziție

  În primele două luni ale anului curent exporturile de mărfuri au însumat 425,6 milioane de dolari, valoarea acestora fiind mai mică cu 8,4%, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020. Peste 60% din t…
  Topul țărilor în care R. Moldova exportă cel mai mult. România pe prima poziție

  DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei

  Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este condusă de un Consiliu de administrație format din cinci directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parl…
  DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei

  DOC/ Decizia CSJ în cazul fostului procuror Sergiu Zmeu care a încercat repetat să devină judecător

  Fostul procuror Sergiu Zmeu propus la funcția de judecător, dar respins de președintele R. Moldova din cauza unor probleme de reputație, pierde procesul intentat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii…
  DOC/ Decizia CSJ în cazul fostului procuror Sergiu Zmeu care a încercat repetat să devină judecător