Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministrul interimar, în ședință cu…

Prim-ministrul interimar, în ședință cu ministrul Afacerilor Interne privind răpirea judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus, la Chișinău. Voicu: A fost pornită o cauză penală de către procurorii PCCOCS

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi l-a convocat în această dimineață pe ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Potrivit unui comunicat emis de Guvern, cei doi oficiali au discutat despre răpirea de pe teritoriul R. Moldova a cetățeanului ucrainean Nicolae Ceaus, act comis la 3 aprilie curent. Totodată, Voicu a informat că în sensul dat a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Pavel Voicu a informat șeful interimar al Guvernului despre măsurile întreprinse de instituțiile de drept din momentul recepționării apelului la Serviciul Unic 112 și care continuă să fie în plină desfășurare. Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale ministerului. Totodată, a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale”, se arată în comunicatul emis de Guvern.

Potrivit lui Voicu, ca urmare a măsurilor de investigație, instituțiile de drept au adunat probe, au găsit trei automobile, care au fost utilizate în răpirea persoanei, au stabilit traseul deplasării infractorilor și a stabilit cercul de persoane implicate. O persoană a fost reținută.

Poliția și procurorii au stabilit un cerc de persoane, având cetățenia altui stat, care au intrat în țara noastră începând din 23 martie curent, inclusiv în ziua producerii răpirii. Informațiile despre aceste persoane sunt verificate minuțios sub diferit aspect. Instituțiile statului au obținut până la ora actuală mai multe probe relevante în dosarul pornit, inclusiv înregistrări video, înscrisuri și amprente digitale. Totodată, Pavel Voicu a evidențiat că mizează mult pe o colaborare bună cu structurile de drept din Ucraina, fiind diversificată la maxim paleta instituțiilor relevante de profil.

Printre măsurile întreprinse de instituțiile statului au fost și sporirea verificărilor la toate punctele de trecere a frontiere”, se mai arată în comunicat.

Totodată, ca răspuns la informațiile apărute în spațiul public, despre faptul că o mașină cu numere diplomatice a trecut „prin coridorul verde” fără control vamal, ministrul a precizat că transportul diplomatic are statut special, prevăzut de convențiile și acordurile internaționale, și nu pot fi supuse verificărilor. 

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

La 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.

La 25 octombrie 2017, Ceaus a depus o cerere de chemare în judecată împotriva președintelui R. Moldova, Aparatul președintelui R. Moldova cu privire la constatarea netemeiniciei refuzului cu privire la acordarea azilului politic, anularea refuzului din 12 octombrie 2017 cu privire la acordarea azilului politic și obligarea președintelui R. Moldova să îi acorda azil politic.

La 11 octombrie 2019, Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, a respins acțiunea. Decizia primei instanțe a fost atacată, iar la 28 octombrie 2020 Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel.

Ceaus a constat și această decizie. Mai exact, acesta a declarat recurs împotriva deciziei din 28 octombrie 2020 a Curții de Apel Chişinău, solicitând admiterea recursului, casarea deciziei instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

Totodată, în cererea de recurs, recurentul a solicitat suspendarea actului emis de către preşedintele R. Moldova din 12 octombrie 2017 până la examinarea recursului şi suspendarea deciziei Curţii de Apel Chişinău din 28
octombrie 2020 până la examinarea recursului.

La 3 martie 2021, CSJ a respins însă cererea depusă de către Ceaus privind suspendarea actului emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 și suspendarea deciziei Curții de Apel Chișinău din 28 octombrie 2020 până la examinarea recursului. Încheierea CSJ nu se supune niciunei căi de atac.

Solicitat de ZdG în martie curent, avocatul Iulian Balan, care reprezintă interesele judecătorului ne-a spus că, la moment, Nicolai Ceaus se afla la Chișinău, locuind într-un apartament închiriat și că, întrucât, CSJ s-a expus doar asupra suspendării, este așteptată decizia privind solicitarea de casare a deciziei instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În iulie 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski și prim-ministra pe atunci Maia Sandu au vorbit depsre extrădarea lui Ceaus.

„Am abordat întrebarea cu privire la extrădarea renumitului judecător Nicolai Ceaus, suspectat de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari. Partenerii noștri ne-au promis că o să faciliteze acest proces”, a declarat Vladimir Zelenski la conferința de presă susținută la Kiev împreună cu Maia Sandu.

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

În ziua reţinerii la Chişinău a judecătorului, mai mulţi jurnalişti de la Kiev au sugerat că reţinerea lui Nicolai Ceaus ar fi „premiul” pe care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc îl oferă preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenco, pentru extrădarea la Chişinău a omului de afaceri Veaceslav Platon.