Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Așa-zisul ministru de Externe de…

Așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, dat în căutare de organele de drept din Ucraina

Sursa foto: novostipmr.com

Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, cetățean ucrainean, a fost dat în căutare de organele de drept din Ucraina, potrivit ziarnational.md. Acesta este suspectat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) de „săvârșirea unor infracțiuni penale”, printre care efectuarea „îndemnurilor publice pentru schimbarea frontierelor teritoriului” și „desfășurarea de activități de informare în cooperare cu statul agresor (Rusia, n.red.)”. 

Sursa citată scrie că fotografia lui Ignatiev a fost plasată pe site-ul Ministerului de Interne al Ucrainei, la rubrica persoanelor anunțate în căutare. Ignatiev riscă până la 15 ani de închisoare sau chiar detenție pe viață, dacă va fi găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor imputate de către autoritățile de la Kiev.

Anterior, ZdG a scris că așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului este bănuit de efectuarea unor „îndemnuri publice pentru schimbarea frontierelor” Ucrainei, citând o citație publicată de pe portalul guvernamental ucrainean.

Aflat la Chișinău în 2022, Vitalii Ignatiev a fost abordat de jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului, care i-au cerut să-și expună opinia în privința războiului din Ucraina, fiind posesor al unui pașaport ucrainean. Acesta a evitat categoric să pronunțe cuvântul război. Deși i-au fost adresate mai multe întrebări la acest subiect, Ignatiev a refuzat să se expună, notează Zona de Securitate.

Întrebat de Zona de Securitate despre cetățenia sa ucraineană, Ignatiev a evitat să confirme faptul că deține o astfel de cetățenie, răspunzând că: „Eu sunt cetățean al republicii moldovenești nistrene rmn (regiunea transnistreană, n.red.), astăzi eu particip la un eveniment în calitate de negociator politic, fiind cetățean „rmn”, apropo de etnie ucraineană aveți dreptate. Sunt aici pentru a discuta problemele create de partea moldovenească”.

În 2021, jurnaliștii de la Zona de Securitate au intrat în posesia pașaportului ucrainean deținut de Ignatiev, datele din această fotografie corespund cu cele din citația publicată acum de ziarul guvernamental ucrainean.

Conform sursei citate, liderii separatiști din stânga Nistrului care dețin cetățenia ucraineană sunt: liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe, Vitalii Ignatiev și oligarhul Victor Gușan ce deține holdingul Sheriff Tiraspol.