Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Apel public privind tentativa de…

Apel public privind tentativa de uzurpare a puterii de stat de un grup de deputați în Parlamentul R. Moldova

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a lansat un apel public către Parlamentul Republicii Moldova și alți actorii politici să se abțină de la atacuri  la adresa Curții Constituționale și a judecătorilor, „căci periclitează statul de drept”.

Platforma Națională a FSC din PaE constată că acțiunile întreprinse de majoritatea parlamentară prin aprobarea Hotărârii Parlamentului privind retragerea votului de încredere dnei Domnica Manole, Președinte și judecător al Curții Constituționale sunt contrare Constituției, Legii privind Curtea Constituțională, Hotărârii Curții Constituționale nr. 8/2013 și constituie toate elementele constitutive ale uzurpării puterii de stat. În același timp, aprobarea în aceeași zi, la diferența de o oră a unei Hotărâri a Parlamentului prin care este numit în funcție un alt judecător la Curtea Constituțională, fiind cunoscute cu bună știință cerințele privind modul de revocare a mandatului unui judecător la Curtea Constituțională, demonstrează intenția majorității parlamentare de uzurpare a puterii de stat.

„Solicităm Procurorului General să întreprindă acțiunile necesare pentru a asigura respectarea legii și curmarea acțiunilor ilegale din partea majorității Parlamentului. Considerăm că acțiunile  majorității parlamentare constituie elemente constitutive ale infracțiunii de uzurpare a puterii de stat prevăzute de articolul 339 din Codul Penal. Facem apel către partenerii de dezvoltare și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, Consiliul Europei și delegației Uniunii Europene în Republica Moldova să reacționeze prompt la aceste acțiuni de uzurpare a puterii în stat și de încălcare flagrantă a Constituției Republicii Moldova, în special în partea ce ține de independența Curții Constituționale”, este menționat în apelul Platformei Naționale a FSC din PaE.

La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat la 23 aprilie o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

Tot vineri, 23 aprilie, socialiștii împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.