Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul Japoniei, Yoshihiro Katayama, își…

Ambasadorul Japoniei, Yoshihiro Katayama, își încheie mandatul în R. Moldova. Președinta Maia Sandu i-a conferit „Ordinul de Onoare”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut miercuri, 30 noiembrie, o întrevedere cu ES Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei la Chișinău, cu prilejul încheierii mandatului său în țara noastră. Potrivit instituției prezindențiale, în semn de apreciere pentru contribuția adusă la dezvoltarea relațiilor moldo-nipone și pentru sprijinul oferit la modernizarea țării noastre, președinta Maia Sandu i-a conferit Ambasadorului Yoshihiro Katayama „Ordinul de Onoare”.

„Oficialii au discutat agenda bilaterală, în context, șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant oferit de Japonia, fiind al treilea cel mai mare donator de asistență pentru dezvoltare al țării noastre. Președinta Maia Sandu a menționat atât domeniile prioritare de asistență japoneză, precum sănătatea și agricultura, cât și ajutorul acordat în regim de urgență pentru gestionarea pandemiei de Covid-19 și a crizei refugiaților. La fel, șefa statului a subliniat rolul investițiilor nipone în Republica Moldova, datorită cărora au fost deschise mai multe întreprinderi și create mii de locuri de muncă”, anunță Președinția. 

Pe 29 octombrie anul curent, Katayama Yoshihiro, ambasadorul Japoniei la Chișinău, alături de partenera sa de dans, Irina Brinzari, a reprezentat R. Moldova la Campionatul Mondial de Dans Sportiv WDSF World Championship, care s-a desfășurat la Platja D’aro, Spania.

„(…) În cadrul acestei competiții, dansatorii s-au clasat în runda a patra, pe locul 18 din 122, la categoria Senior IV Standard, fiind unica pereche de dansatori din R. Moldova, la categoria menționată”, a anunțat Ambasada Japoniei în R. Moldova.

În august 2022, într-un interviu pentru ZdG, Katayama Yoshihiro, ambasadorul Japoniei la Chișinău, a vorbit despre cum a reușit să studieze limba română, despre importanța cunoașterii limbii statului în care te stabilești, despre visul său de a vizita R. Moldova și emoțiile cu care a urmărit proclamarea independenței țării noastre, dar și despre cum a ajuns să ne reprezinte țara la unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale pentru dans sportiv.

În calitate de diplomat, Katayama Yoshihiro, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, și-a început cariera în România acum câteva decenii, apoi au urmat misiuni în Canada, Statele Unite (New York), Ucraina și Kenya. În ianuarie 2020, a fost numit ambasador în R. Moldova, unde a ajuns la jumătatea lunii februarie 2020. Deși cunoaște limba engleză, Excelența sa insistă să vorbească limba română în interacțiunile zilnice cu cetățenii R. Moldova și impresionează prin modul fluent în care o face. A început să studieze limbă română încă din 1981, atunci când a fost trimis în România, acolo unde a avut ocazia să traducă discursurile ultimului președinte al României socialiste, Nicolae Ceaușescu.

„Un semn de respect față de poporul statului în care locuiesc”. Cum a învățat ambasadorul Japoniei limba română, de ce a visat să ne viziteze țara și cum a ajuns să reprezinte R. Moldova la unul dintre cele mai prestigioase concursuri de dans din lume