Planul de acțiuni Moldova-UE în domeniul mass-media, realizat parțial

Asociația Presei Independente (API) a prezentat astăzi, 18 septembrie, rezultatele celui de-al doilea raport de monitorizare în domeniul realizărilor privind mass-media, asumate de autoritățile R.Moldova în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (perioada iunie-august 2017).

Aneta Gonța, expertă API, a declarat că „planul național de acțiuni necesită accelerare”. Aceasta a mai adăugat că acțiunele întreprinse nu sunt insuficiente și au fost realizate parțial. „Una dintre acțiune planificate se referă la organizarea seminarelor zonale cu titularii licenților de emisie și autorizațiilor de retransmise TV. În perioada de monitorizare, această acțiune rămâne nerealizată. O altă acțiune este dezvoltarea spațiului audiovizual autohton și alocarea mijloacelor financiare pentru producerea serviciilor de programe. În perioada de raportare, noi nu am găsit să fie vreo decizie prin care se anunță  concursul pentru producerea programelor radio și tv”, a afirmat experta. „O ultimă acțiune din această pleiadă care rămâne nerealizată, se referă la monitorizarea respectării de către radiodifuzori a asigurării accesului la informație pentru persoanele cu deficiențe de auz și văz. Prin urmare, acțiunele planificate pentru perioada iunie-august 2017 nu au fost realizate”, a concluzionat Aneta Gonța.

Referindu-se la modificările și completările din Codul Audiovizualui, Aneta Gonța a specificat că „proiectul ce vizează restricțiile de retransmitere a știrilor, a programelor și emisiunelor cu caracter militar provenite din străinătate, urmează să fie discutat în cadrul ședinței grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media creat pe lângă Parlament”.

Totodată, experta a elaborat și un șir de recomandări: „din punctul nostru de vedere, planul național de acțiune trebuie revăzut, iar acest lucru să fie inclus pe agenda unei ședințe a grupului de lucru”.

Menționăm că la eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice responsabile de realizarea Planului Național de Acțiuni, deputați în Parlament, reprezentanți ai Guvernului, ai Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media, ai Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, ai unor ambasade şi reprezentanțe străine acreditate la Chișinău, jurnaliști și lideri de opinie.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *