Principală  —  Ştiri   —   Peter Michalko, noul Ambasador al…

Peter Michalko, noul Ambasador al Delegației U.E. la Chișinău: acordarea asistenței financiare depinde de felul în care vor fi respectate principiile democratice

Foto: gov.md

Asistența financiară pentru R. Moldova din partea U.E. va continua, dar nu fără un mecanism clar de îndeplinire a condițiilor U.E, care vin la pachet cu asistența financiară oferită, a declarat Peter Michalko, noul Ambasador al Delegației U.E. la Chișinău în cadrul primei întâlniri cu jurnaliștii.

După preluarea mandatului, Peter Michalko, a avut mai multe întrevederi cu oficiali din R. Moldova, inclusiv cu actualul președinte al țării, Igor Dodon, cu premierul R. Moldova Pavel Filip, dar și cu Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din R. Moldova. Diplomatul nu a oferit detalii despre discuțiile purtate, dar a menționat că în cadrul întrevederilor și-a manifestat poziția despre necesitatea continuării reformelor, întărirea și respectarea principiilor democratice în procesul politic. În cele ce urmează, noul ambasador al Delegației U.E. spune că se va întâlni cu toți reprezentanții politici, cu parteneri din mediul economic, dar și cu reprezentanți ai societății civile.

„R. Moldova este o societate în care există multe provocări, inclusiv în domeniul justiției, mediul de afaceri. Încă sunt foarte multe de făcut”, așa a caracterizat Peter Michalko situația actuală în R. Moldova.

Întrebat de jurnaliști dacă deblocarea finanțării de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova din partea U.E., este direct condiționată de abrogarea Proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral în R. Moldova, noul ambasador a subliniat că banii vor fi condiționați de felul în care vor fi respectate principiile sistemului politic democratic, cum și cât de corect va fi implementată legislația ce ține de sistemul electoral.