Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O rachetă israeliană a lovit…

O rachetă israeliană a lovit Iranul, spun oficiali americani. „Orașul este centrul programului nuclear”

Sursa foto: thedefensepost

O rachetă israeliană a lovit Iranul, au declarat doi oficiali americani pentru CBS News, partenerul american al BBC. Presa de stat iraniană relatează că zborurile au fost suspendate deasupra mai multor orașe.

O explozie a fost auzită la nord-vest de orașul iranian Isfahan vineri dimineața devreme, potrivit agenției iraniene de presă Fars. Fars a precizat că aceasta s-a produs în apropierea aeroportului internațional al orașului. Dar nu a oferit nicio explicație cu privire la posibila cauză.

Provincia Isfahan găzduiește o mare bază aeriană, un important complex de producție de rachete și mai multe situri nucleare. Incidentul are loc în contextul în care tensiunile rămân ridicate în Orientul Mijlociu după atacul fără precedent cu rachete și drone lansat sâmbătă de Iran asupra Israelului.

Iranul a fost în stare de alertă maximă după ce Israelul a declarat că va răspunde la un atac iranian împotriva sa sâmbătă seara.

Fostul secretar de stat adjunct al SUA, Mark Kimmitt, a vorbit pentru BBC News despre semnificația orașului Isfahan și despre motivul pentru care Israelul l-ar fi putut alege ca loc de atac. „Isfahan este într-adevăr, într-o mare măsură, centrul programului nuclear iranian în ceea ce privește pregătirea, cercetarea și, ceea ce unii ar spune, dezvoltarea capacității nucleare iraniene”.

Reamintim că la 13 aprilie, Iranul a atacat Israelul, lansând sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Israelul a fost în stare de urgență, a închis spațiul aerian pentru câteva ore și a ridicat în aer numeroase avioane militare și de vânătoare.

Iranul a atacat Israelul cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice. SUA au anunțat că sprijină Israelul