Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noi procurori-șefi interimari, numiți la…

Noi procurori-șefi interimari, numiți la Bender, Dubăsari și Rîșcani. CSP a respins mai mulți interimari, printre care și cel pentru funcția de adjunct al procurorului-șef al PCCOCS

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins joi, 2 martie, numirea mai multor șefi interimari și adjuncți. Totuși, CSP a aprobat numirea șefilor interimari ai Procuraturii municipiului Bender, Procuraturii raionului Dubăsari și Procuraturii raionului Rîșcani.

Dumitru Barbuța

Astfel, desemnarea lui Dumitru Barbuța pentru asigurarea interimatului funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a fost respinsă de CSP. Acesta are o experiență de muncă de circa 5 ani, fiind numit în 2018 procuror în Procuratura Cahul. Din ianuarie 2023, exercită interimatul funcției de adjunct procurorului-șef al PCCOCS, a menționat acesta.

Totodată, CSP a respins asigurarea interimatului funcției de procuror–șef al Secției proceduri non–penale și implementare CEDO a Procuraturii Generale de către Iuri Lealin.

Iuri Lealin

Iuri Lealin este procuror în Secția reprezentare în procedurile non-penale și implementare CEDO din cadrul Direcției judiciare a PG. Din 2017, acesta este formator în cadrul Institutului Național al Justiției. Și-a început cariera în organele procuraturii în 2009, în calitate de specialist principal în Aparatul procurorului general. Lealin aspiră și la funcția de membru al CSP.

Alexandru Machidon

CSP a mai respins asigurarea interimatului funcției de procuror–șef al Procuraturii raionului Criuleni de către Alexandru Machidon, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, care a fost anterior angajat la Ciuleni. ZdG a scris anterior că Machidon a gestionat un dosar privind un furt de pepeni verzi, în care a solicitat pedeapsă cu închisoarea pentru învinuiți.

Sergiu Roșu

CSP a respins și desemnarea lui Sergiu Roșu, procuror în PCCOCS, care urma să asigure interimatul funcției de adjunct al procurorului–șef al Procuraturii raionului Ștefan Vodă. În aprilie 2021, ANI a constatat că Sergiu Roșu a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale, prin includerea unor date incomplete și eronate în declarațiile depuse pentru anii 2016-2019.

Pentru această perioadă,  „procurorul a omis să declare venitul obținut în anul 2016, în mărime de 10 mii de lei din vânzarea unui automobil de model Volvo 850. În anul 2018, acesta nu a declarat un venit în mărime de 400 de euro, obținut sub formă de transfer bancar de la o persoană fizică din Marea Britanie. Procurorul a contractat în anul 2017 și un împrumut financiar în sumă de aproximativ 10 mii de lei, de la o firmă de creditare din Moldova, pe care a omis să îl declarare”.

Sergiu Roşu s-a ales cu mustrare aspră în 2013, după unele informaţiile apărute într-un articol din ZdG.

Procurori șefi interimari ai procuraturilor din teritoriu

Vitalie Bișleaga

Vitalie Bișleaga, procuror în cadrul Procuraturii Anenii Noi, va asigura interimatul funcției de procuror–șef al Procuraturii municipiului Bender. Acesta a fost menționat în ancheta ZdG „Procurori „ajutaţi” de părinţi cu donaţii de milioane” din 2018, pentru o donaţie în sumă de 3 mii de USD de la mama sa.

Procurorul din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, Nicolae Geru, despre care ZdG a scris anterior, va asigura interimatul funcției de procuror – șef al Procuraturii raionului Dubăsari.

Nicolae Geru
  • ZdG a relatat despre cum în mai 2015, prin deciziile Consiliului oraşului Codru, localitate aflată în coasta Chişinăului, familia procurorului Nicolae Geru a primit un teren cu o suprafaţă de aproape 6 ari pe str. Andrei Vînaru, într-un sector de elită al localităţii, unde dețineau imobile alţi foşti sau actuali procurori, dar şi, pe atunci, liderul Partidului DA, Andrei Năstase. În aceeaşi zi, de un teren cu o suprafaţă similară a beneficiat şi familia Dulgheru. Bunul imobil a fost înregistrat pe numele familiei fratelui lui Ion Dulgheru, Andrei, şi el procuror, pe atunci în cadrul Procuraturii Râşcani din Chişinău.
  • Potrivit informaţiilor cadastrale, în aceeaşi zi, la 21 august 2015, familiilor Dulgheru şi Geru le-au fost eliberate titlurile de autentificare a dreptului deţinătorilor de teren. Conform preţurilor de piaţă, lotul familiei Geru ar valora aproximativ un milion de lei (50 de mii de euro), iar cel al familiei Dulgheru între 400 şi 500 de mii de lei (20-25 mii de euro).
Sergiu Crețu

Iar Sergiu Crețu, procuror în cadrul Procuraturii Generale, va asigura interimatul funcției de procuror–șef al Procuraturii raionului Rîșcani.

Iar desemnarea procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi în funcția de adjunct al procurorului – șef al Procuraturii Anticorupți urmează să fie examinată la următoarea ședință a CSP, pentru că ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru și-a anunțat abținerea, lipsind cvorumul.

Potrivit legii, asigurarea interimatului funcției de procuror-şef al procuraturii, adjunct al procurorului-şef al procuraturii, procuror-şef al subdiviziunii Procuraturii Generale sau adjunct al procurorului-şef al subdiviziunii Procuraturii Generale se face prin ordin al Procurorului General. Consiliul Superior al Procurorilor aprobă sau respinge interimatul dispus prin ordinul Procurorului General. În cazul în care respinge interimatul dispus de Procurorul General, Consiliul Superior al Procurorilor desemnează interimarul pentru funcția respectivă.