Principală  —  IMPORTANTE   —   Pădurarii Moldsilva se declară revoltați…

Pădurarii Moldsilva se declară revoltați de „valul de acuzații nefondate” și amenință cu judecată: „Atacurile furibunde asupra silvicultorilor trebuie stopate de urgență”

Agenția Moldsilva anunță că se va adresa în instanțele de judecată, „dacă faptele de defăimare ale angajaților din silvicultură vor continua”. Totodată, agenția spune că cei care realizează „investigații” sunt niște „specialiști în manipulare” și că ei ar „face o campanie murdară și dezgustătoare” fără a oferi însă detalii și a preciza despre ce este vorba.

Înainte de primul tur de scrutin, Ziarul de Gardă a publicat un articol despre listele pe care mai mulți pădurari din Republica Moldova le-au primit pentru a le completa în susținerea lui Igor Dodon. Despre existența acestora ne-au confirmat cel puțin 3 pădurari din diferite raioane, însă directorul Moldsilva spunea că nu e adevărat și că va investiga cazul.

Cu o săptămână înainte de turul 2, silvicultorii s-au reunit într-o ședință la care ar fi vorbit despre campania de plantare din toamna anului 2020, dar la care s-a mai discutat șu despre anumite „fapte de defăimare a angajaților din silvicultură”, după cum se notează într-un comunicat al întreprinderii de stat.

„Ședința Consiliului director al Agenției Moldsilva a reunit toți directorii entităților silvice pentru a purta discuții cu referință la campania de plantare din toamna 2020. Au fost examinate toate aspectele de până acum, dar și acțiunile ce urmează pentru dezvoltarea fondului forestier. Totodată, în cadrul ședinței, silvicultorii și-au exprimat indignarea față de valul de acuzații nefondate și au decis că dacă faptele de defăimare a angajaților din silvicultură vor continua, vor fi nevoiți să se adreseze în instanțele de judecată. În același context, s-a exprimat susținerea necondiționată a conducerii Agenției Moldsilva și a fost făcut public un mesaj de protest ce vizează insinuările în adresa silvicultorilor”, au menționat reprezentanții Agenției Moldsilva într-o postare pe Facebook.

De asemenea, în mesajul postat pe Facebook, reprezentanții agenției susțin că informațiile lansate în spațiul public, cum că pădurarii din diverse raioane ale republicii au fost impuși să colecteze liste cu alegători ai lui Igor Dodon în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, sunt niște „atacuri denigratoare” și „insinuări”:

„Atacurile denigratoare, din ultima perioadă, în adresa silvicultorilor, provoacă nedumerire și revoltă în rândurile tuturor angajaților Agenției Moldsilva. Practic, de câteva săptămâni, suntem martorii unei campanii murdare și dezgustătoare din partea unor specialiști în manipulare, care din convingerea că „realizează lucruri mărețe” în așa-zisele investigații, își camuflează nu doar adevăratele intenții, dar și propriile nume. Partea cea mai interesantă din toată epopeea luptătorilor pentru idealuri obscure, este că regizarea luptei pentru „adevărul suprem” coincide perfect cu lansarea unei campanii, fără precedent, pentru plantarea arborilor. Concluzionăm, în acest context, că ideea sporirii suprafețelor împădurite în R. Moldova, are destui dușmani tocmai din rândurile celor pe care silvicultorii erau tentați să-i vadă în tabăra partenerilor cu vorba (scrisul) sau cu fapta.

În acest context, tăvălugul insinuărilor și înjosirilor a lovit exact în persoanele care din naivitatea (ce ar fi păcat să n-o apreciezi și să n-o respecți) ce-i caracterizează, au fost surprinși în plin proces al grijilor de toamnă, ce aduc perspectiva clară a pădurilor de mâine. Drumul, bine pavat al minciunii, a continuat cu alte insinuări și aberații, publicului fiindu-i servite subiecte cu sume de bani, liste, semnături, toate, evident, bine ticluite, dar rău expuse, bune tocmai pentru fapte neverosimile. 

Reeșind din cele expuse, noi, managerii entităților silvice din cadrul Agenției Moldsilva declarăm, cu toată fermitatea, că atacurile furibunde asupra silvicultorilor trebuie stopate de urgență, or bunul nume și calitatea faptelor ce îi caracterizează pe subalternii noștri pot fi restabilite, inclusiv prin decizii ale instanțelor de judecată. Suntem departe de dorința de a face uz de drepturile noastre constituționale, inclusiv și din motivul că această perioadă este deosebit de importantă pentru silvicultură și pentru viitorul nostru, influențat de dezvoltarea durabilă a pădurilor. Totuși, ne rezervăm dreptul, în cazul continuării și tirajării acestor calomnii, să apelăm la instanțele abilitate ale statului, pentru triumful adevărului, fapt pentru care semnăm și ne asumăm responsabilitatea pentru acest mesaj de protest”, se mai arară în comunicatul Agenției.

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor fotografii, potrivit cărora pădurarii din R. Moldova au fost obligați să completeze liste care în primul tur al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie trebuiau să voteze pentru Igor Dodon. Pentru a verifica informația, Ziarul de Gardă a apelat atunci mai mulți pădurari din diverse raioane ale republicii, prezentându-ne ca fiind de la „Centru”. Pădurarii au confirmat că au aceste liste și că reușesc să le completeze până la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Ulterior, după ce ne-am prezentat ca fiind de la Ziarul de Gardă, pădurarii au refuzat să confirme informațiile și au spus că am înțeles greșit și că listele sunt completate pentru altceva. 

Directorul Moldsilva, Dumitru Cojocaru, a negat atunci această informație, spunând că prima dată a auzit despre existența acestor liste. Cojocaru nu excludea că ar fi unii pădurari la nivel local care ar avea astfel de activități, iar purtătoarea de cuvânt a staff-ului electoral al lui Igor Dodon, Ludmila Muntean, a declarat atunci că staff-ul electoral al candidatului Dodon nu are nicio tangență cu aceste liste și că sunt niște insinuări.