Principală  —  IMPORTANTE   —   Medic din România, despre misiunea…

Medic din România, despre misiunea la Chișinău: „A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectați cu Covid-19”

Foto: republica.ro

Georgiana Matei, specialistă în Terapie Intensivă la Spitalul „Sfântul Spiridon” de la Iași a participat 15 zile la misiunea umanitară din R. Moldova. Ea a lucrat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, cel mai mare centru de politraumă, care a devenit spital COVID. Medicul a povestit că cel mai greu moment a fost atunci când a intrat la Terapie Intensivă și și-a văzut peste 45 de colegi aflați în stare foarte gravă, scrie republica.ro

Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. M-a convins. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale. Mai erau și pacienți de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau și COVID-19. În 15 zile nu am reușit să avem un procent mare de vindecați. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluție bună. Patru pacienți am pierdut, dar aveau și alte boli – neoplasme, leucemie”, a mai spus medicul.

Anterior, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății a sosit în R. Moldova pentru a sprijini personalul medical din țara noastră în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Aceștia au acordat, alături de colegii moldoveni, asistență medicală și îngrijire pacienților infectați și au instruit personalul medical din instituțiile din Bălți, Chișinău și Cahul.

Ulterior, presa din România a relatat că șapte persoane care au participat la misiunea umanitară din R. Moldova au fost diagnosticate pozitiv la COVID-19.