Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/James Cleverly, ministrul Afacerilor Externe al…

EDITORIAL/James Cleverly, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Regatul Unit și Republica Moldova – un parteneriat consolidat în plin război

Când Vladimir Putin și-a lansat invazia ilegală în Ucraina în urmă cu un an, el a subestimat unitatea și hotărârea poporului ucrainean și a aliaților săi. Disprețul acestuia în raport cu suveranitatea națională și cu viața umană au arătat lumii adevărata lui față.

Evenimentele din Ucraina au alertat oamenii din țara mea cu privire la vulnerabilitatea națiunilor europene independente precum Republica Moldova. Orice stat aflat în imediata apropiere a unui regim revanșist ar trebui să fie recunoscut ca fiind în prima linie a unui potențial conflict. 

Sunt mândru că noi, în Marea Britanie, am făcut mai mult decât orice altă țară europeană pentru a furniza prietenilor noștri ucraineni arme, dar și instruire, pentru a respinge invazia la scară largă a lui Putin. Am făcut lobby în alte țări pentru a furniza cantități și mai mari de muniții. Și împreună cu aliații săi, Marea Britanie a înghețat active și rezerve rusești în valoare de 290 de miliarde de lire sterline.

Suntem la fel de hotărâți să ajutăm orice alt prieten care se confruntă cu operațiuni și tactici la care asistăm în Ucraina.

Subversiunea, dezinformarea și atacurile cibernetice, sunt toate incluse în manualul lui Putin. A ignora amenințarea reală pe care o reprezintă regimul lui la adresa existenței unor state independente ca al dumneavoastră, ar însemna a încuraja încercări din ce în ce mai mari de subminare a suveranității Republicii Moldova.

Parteneriatul dintre Moldova și Regatul Unit nu a fost niciodată mai puternic. Vreau să-i asigur pe oamenii bravi și curajoși din Moldova că Marea Britanie este alături de voi și vă va ajuta să deveniți mai prosperi în anii următori.

În timp ce Ucraina luptă pentru existența sa, siguranța și prosperitatea Moldovei sunt, de asemenea, extrem de importante pentru securitatea Europei. Agresiunea hibridă rusească este o amenințare mereu prezentă. De aceea, susținem reformele în domeniul apărării în Moldova, bazându-ne pe cooperarea puternică dintre Forțele noastre Armate. Anul trecut, Marea Britanie s-a angajat să ofere Moldovei 12 milioane de lire sterline pentru o perioadă de trei ani, întărind astfel legătura dintre țările noastre și prietenia promovată de Președinta Maia Sandu. Astăzi sunt bucuros să anunț un sprijin financiar suplimentar de 10 milioane de lire sterline, care va fi folosit pentru a promova securitatea și prosperitatea în țara dumneavoastră.

Între timp, oligarhii corupți continuă să submineze democrația Republicii Moldova. De aceea, noi, în Marea Britanie, am sancționat doi moldoveni în decembrie pentru corupție pe scară largă, înghețându-le bunurile și împiedicând cetățenii britanici să facă afaceri cu ei. Fiți siguri că ne rezervăm dreptul de a sancționa mai multe astfel de persoane în viitor.

Sunt profund mișcat de rezistența și curajul poporului Moldovei care se confruntă cu multiple crize declanșate odată cu invazia din țara vecină. Ați fost suficient de generoși să primiți peste 700.000 de ucraineni în casele voastre, iar Marea Britanie a fost alături și a oferit peste 10 milioane de lire sterline Națiunilor Unite pentru a sprijini mulți dintre acești refugiați și familiile lor gazdă din Moldova. 

Împreună demonstrăm modul în care lumea sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Vă respectăm independența, decizia dumneavoastră democratică de a urmări un viitor în calitate de membru suveran al familiei europene și aspirația dumneavoastră de a adera la UE. Din punct de vedere istoric și cultural, apartenența voastră europeană nu este pusă sub semnul întrebării. Noi, în Marea Britanie, salutăm decizia dumneavoastră de a găzdui toate democrațiile europene la summitul Comunității Politice Europene din iunie, care reprezintă un simbol puternic al deciziei dumneavoastră suverane de a construi un viitor în Europa.

Moldova merge pe calea democrației, libertății și dezvoltării, iar Marea Britanie vă va ajuta la fiecare pas, indiferent de obstacolele pe care le-am putea întâlni.

James Cleverly, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord