Papa Leon dorește să găzduiască discuțiile de pace la Vatican, declară Giorgia Meloni. Război în Ucraina, ziua 1183

UPDATE 10:13 Papa Leon al XIV-lea și-a exprimat disponibilitatea de a găzdui următoarea rundă de discuții de pace la Vatican pentru a apropia sfârșitul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat prim-ministra italiană, Giorgia Meloni pe 20 mai, scrie Kyiv Independent.
În urma alegerii noului papă, mai mulți parteneri ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite, au sugerat că Vaticanul ar putea deveni o platformă neutră pentru discuții de pace ulterioare.
Președintele Volodimir Zelenski a mai declarat că Kievul explorează posibilitatea unei întâlniri cu delegații din Ucraina, Rusia, SUA și UE în Turcia, Vatican sau Elveția.
„Găsind în Sfântul Părinte confirmarea disponibilității de a găzdui următoarele discuții dintre părți la Vatican, prim-ministrul și-a exprimat profunda recunoștință față de Papa Leon al XIV-lea pentru angajamentul său neîncetat față de pace”, se arată în declarația guvernului italian.
UPDATE 8:49 Garda Națională a Ucrainei a anunțat că, pe 20 mai, șase militari au fost uciși și zece au fost răniți într-un atac cu rachete rusești asupra unui poligon de tragere din regiunea Sumî.
„O anchetă oficială privind tragedia este în curs de desfășurare”, a declarat Garda Națională într-un comunicat. Comandamentul Gărzii Naționale a stabilit protocoale și a emis directive pentru a răspunde amenințărilor cu atacuri aeriene și a evita concentrarea inutilă de personal, a menționat unitatea.
„Comandantul unității a fost suspendat, iar informațiile necesare au fost transmise agențiilor de aplicare a legii”, se arată în comunicat.
8:11 Diverși lideri europeni solicită Uniunii Europene să implementeze sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în cadrul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni, scrie Kyiv Independent.
Într-o declarație la Bruxelles pe 20 mai, ministrul lituanian de externe, Kestutis Budrys, a declarat că trebuie impuse sancțiuni mai dure, deoarece președintele rus Vladimir Putin continuă să respingă propunerea de armistițiu de 30 de zile.
„Înșelăciune, perturbare, distragere a atenției și întârziere, iar scopul principal este de a evita sancțiunile”, a spus Budrys, referindu-se la apelul telefonic al lui Putin cu președintele american Donald Trump, care nu a dus la niciun angajament privind un armistițiu. „Noi, europenii, trebuie să oprim acest cerc vicios, iar instrumentul pentru a-l opri este impunerea de noi sancțiuni”, a declarat oficialul.
Comentariile lui Budrys vin în urma adoptării de către UE a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe 20 mai, care vizează în principal flota sa din umbră de petroliere.