Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Peste 145 de…

LIVE TEXT Peste 145 de mii de români au votat în R. Moldova. Turul doi al alegerilor prezidențiale din România

Primii alegători s-au prezentat în dimineața zilei de vineri, 16 mai, la secțiile de votare deschise pe teritoriul R. Moldova pentru alegerile prezidențiale din România. În diaspora, vineri este prima zi de vot.

În turul al doilea al alegerilor prezidențiale, se vor confrunta George Simion (candidatul Alianței pentru Unirea Românilor) și Nicușor Dan (candidat independent).

Vineri este ultima zi în care cei doi candidați intrați în cursa finală pentru Cotroceni mai pot face campanie electorală. Pentru turul II al alegerilor prezidențiale din România, pe teritoriul R. Moldova au fost organizate 64 de secții de votare. Cetățenii români din Basarabia sunt așteptați la urne în intervalul vineri, 16 mai – duminică 18 mai (orele 07:00 – 21:00).

18:00 Cu 3 ore înainte de închiderea secțiilor de vot, românii din R. Moldova au votat în număr de 145 de mii. Italia este pe primul loc în topul prezenței la vot în diaspora, cu peste 250 de mii de voturi înregistrate.

Prima secție de vot din diaspora s-a închis, iar conform numărătorii anunțate de președintelui interimar al USR, Dominic Fritz, Nicușor Dan a câștigat cele mai multe din voturile românilor din Noua Zeelandă, aproximativ 88%, potrivit România TV.

La prezidențialele din 2019, prezența la vot a fost de 55,73%, peste 10 milioane de români. În 2025, până la ora 18:00, prezența la vot a depășit 55,51%, adică peste 9,9 milioane de români.

15:45 În R. Moldova, mai mult de 130 de mii de cetățeni români și-au exercitat dreptul la vot. În total, în diasporă au votat aproximativ 1,2 milioane de cetățeni români. În România, până la această oră au votat aproape 7 milioane de români, aproximativ 45% din total. Prezența la vot este mai mare decât în primul tur.

sursa/ G4Media

UPDATE 12:00 Peste 100 de mii de români au votat în R. Moldova până la această oră, astfel fiind pe locul patru în clasamentul prezenței la vot în diaspora.

A fost depășit deja recordul de voturi din primul tur, când la vot au ieșit 90 de mii de cetățeni.

Italia a înregistrat cei mai mulți români la vot, cu aproape 160 de mii, urmată de Regatul Unit cu peste 140 de mii de votanți și Germania cu 139 de mii până la ora 12.

Duminică, 18 mai/ UPDATE 09:00 După primele două ore de la deschiderea secțiilor de vot, numărul de români care au votat în R. Moldova a ajuns la circa 79 de mii.

Astăzi a început și procesul de vot în România. Până la această oră, prezența la urne este de aproximativ 5% din numărut total al populației.

UPDATE 17:47 Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că „procesul electoral se desfășoară în deplină legalitate și transparență” în toate cele 965 de secții de vot din afara țării, scrie G4Media.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că votarea în străinătate în turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 s-a reluat sâmbătă, 17 mai 2025, și decurge în condiții bune în toate cele 965 de secții de vot din afara țării. Nu s-au înregistrat disfuncționalități în cadrul secțiilor de vot, nici aglomerări sau incidente, iar procesul electoral se desfășoară în deplină legalitate și transparență”, se arată în comunicat.

UPDATE 16:30 În cele 64 de secții de votare deschise în Republica Moldova pentru turul II al alegerilor prezidențiale din România, au votat până astăzi, la ora 16:30, circa 61 de mii de persoane.

Potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă din România, aproape 490 de mii de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 16:30, pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cei mai mulți alegători români au votat în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Germania, Italia, R. Moldova, Spania și Franța.

UPDATE 13:40 La această oră au votat circa 380 de mii de români la secțiile de vot din străinătate, dintre care, 50 de mii de români au votat în R. Moldova.

UPDATE 11:32 Peste 280 de mii de români din străinătate și-au exercitat dreptul la vot. În R. Moldova au votat peste 40 de mii de cetățeni.

Poliţiştii români au primit, pe durata campaniei electorale care s-a încheiat, sâmbătă, la ora 07.00, 42 de sesizări, mai mult de ejumătate dintre acestea despre afişajul electoral. Angajaţii MAI din România au început transportul materialelor electorale către secţiile de votare, scrie News.ro.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Minica Dajbog, a transmis, sâmbătă, date cu pricire la procesul electoral.

„Campania electorală s-a încheiat în această dimineaţă la ora 7, fiind deci interzisă continuarea propagandei electorale (…) Prin continuarea propagandei electorale se înţelege, şi deci se interzice, şi sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Precizez, de asemenea, că este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii de vot. Pe parcursul campaniei electorale, nu s-au înregistrat incidente deosebite”, a transmis Monica Dajbog.

UPDATE 9:29 Până la această oră au votat circa 240 de mii de români aflați în străinătate. Românii din R. Moldova au fost prezenți în număr de 31500 de alegători.

„A început a doua zi de votare în Republica Moldova. Toate cele 64 de secții de votare au fost deschise de la orele 07:00”, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, 17 mai, Ambasada României în R. Moldova.

UPDATE 21:20 Prezența la vot în diaspora a ajuns la 203 916, aprope dublu față de primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră, când au votat 108 002 de români din diaspora. Cele mai multe voturi se înregistrează în UK, Italia, Germania, R. Moldova și Spania. Ritmul este de 25 000 de voturi pe oră în diaspora, dublu față de primul tur.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, R. Moldova a trecut pe locul 4, aici au votat, în prima zi de scrutin, 28 203 de români. Marea Britanie este pe primul loc cu 35 790 de alegători, Italia pe al doilea loc cu 31 233, urmată de Germania cu puțin peste 31 de mii.

UPDATE 19:45 UPDATE 19:25 După ce George Simion și alți acoliți au acuzat Guvernul de la Chișinău că fraudează scrutinul, cerându-i președintei Maia Sandu să oprească „turismul electoral din Moldova”, Președinția a venit cu un răspuns. Primul mesaj al reprezentantului AUR a fost șters la scurt timp, acesta publicând altul în care a atacat-o pe Maia Sandu.

„Numărul mare de oameni care ies la vot în R. Moldova pentru alegerile prezidențiale din România arată cât de mult le pasă de viitorul României.

Cetățenii români din R. Moldova sunt liberi să-și exprime voința și ne bucurăm că o fac în număr mare. Este impresionant când implicarea și activismul cetățenilor se manifestă prin vot și încurajăm mereu participarea cât mai mare la alegeri.

Campaniile electorale pot fi însoțite de tensiuni și emoții, însă, din respect pentru toți cetățenii români, facem un apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din R. Moldova”, a transmis Președinția.

UPDATE 19:20 Liderul partidului izolaționist AUR, George Simion, candidatul la alegerile prezidențiale din România, a șters postarea de pe Facebook în care acuza Guvernul de la Chișinău că fraudează alegerile din România, fără însă a prezenta probe.

Postarea publicată în urmă cu patru ore pe pagina de Facebook a lui George Simion nu mai este disponibilă.

Totuși, candidatul proprus a publicat un nou mesaj, cerându-i președintei Maia Sandu să oprească „turismul electoral din Moldova”, deși Ministerul de Externe de la București a declarat că cetățenii români din străinătate, inclusiv din R. Moldova, votează „în bune condiții”.

UPDATE 17:45 Prezența la vot în diaspora a ajuns la 111 843 față de 62 184 în primul tur la aceeași oră. Cele mai multe voturi se înregistrează în R. Moldova, Italia, Marea Britanie, Germania și Spania. Ritmul a depășit 16 000 de voturi pe oră în diaspora, dublu față de primul tur.

În R. Moldova au votat până acum 21 674 de cetățeni români.

UPDATE 16:20 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a venit cu un comunicat de presă în care a anunțat că „constată vehicularea prin postări social media a unor afirmații false privind derularea alegerilor în străinătate”.

„Acestea sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor. Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor. Cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea președintelui României. Nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot.

MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate. MAE reamintește că partidele politice au desemnat, în secțiile de votare din străinătate, membri și/sau observatori”, a comunicat instituția, cu referire la acuzațiile lui George Simion.

MAE a propus un număr de 965 de secții de vot, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui României 973 129 cetățeni români.

George Simion, liderul partidului izolaționist AUR, care luptă în turul doi al alegerilor prezidențiale pentru fotoliul de președinte al României, a acuzat Guvernul de la Chișinău că fraudează scrutinul, fără însă a prezenta probe. În replică, reprezentanții Executivului au îndemnat „toți actorii politici să se abțină de la acuzații, care doar vin să compromită acest exercițiu democratic”.

UPDATE 16:00 La această oră, R. Moldova continuă să fie prima în lista țărilor în care cetățenii români și-au exprimat deja votul. Aproape 18 mii de persoane au votat la cele 64 de secții de votare deschise în stânga Prutului, cu circa 11 mii de voturi mai multe decât în primul tur, când era pe locul patru după Italia, Germania și Spania, în baza pe numărul de participanți la vot în secțiile din străinătate

În total, până la ora 16:00, pentru funcția de președinte al României au votat peste 98 de mii de persoane, dintre care 3 139 – votanți pe liste de corespondență.

UPDATE 14:00 ZdG a relatat cum vineri, ora 06:55, la Consulatul României la Chișinău mai mulți moldoveni cu cetățenie română, mânați de convingerea că „țara e în pericol”, stăteau la coadă, așteptând să se deschidă secția de vot pentru prezidențialele din România. O vârstnică mărturisește că de două săptămâni nu-și găsește liniștea și „o doare ce se întâmplă în țara asta”.

UPDATE 13:00 Numărul persoanelor din R. Moldova care au participat la alegerile prezidențiale din România a trecut de 11 mii. Prezența la vot este de aproape trei ori mai mare decât în primul tur, când la această oră au fost puțin peste 4 mii de votanți.

Până la ora 13:00, conform datelor Autorității Electorale Permanente, în R. Moldova au votat cei mai mulți cetățeni din diasporă, de două ori mai muți decât în Italia, Marea Britanie, Spania și Germania.

În total, până la această oră, au fost înregistrați circa 52 de mii de votanți, adică 0.29%, față de prezența de 0.17% înregistrată în primul tur până la această oră.

UPDATE 10:10 În primele 3 ore de la deschiderea secțiilor de votare, în R. Moldova au votat cei mai mulți cetățeni români la alegerile prezidențiale din România. Conform datelor Autorității Electorale Permanente, peste 4 500 de persoane au mers la urne până la această oră.

Italia, Germania, Spania și Marea Britanie sunt următoarele țări unde românii au mers în număr mare la vot de la primele ore.

UPDATE 08:40 Start vot în R. Moldova! Toate cele 64 de secții de votare sunt deschise, majoritatea dintre acestea au primit deja primii alegători”, au anunțat reprezentanții Ambasadei României în R. Moldova.

UPDATE 08:30 La secțiile de votare de la Consulatul General al României la Chișinău, oamenii au făcut rând încă înainte de ora 07:00.

Aceştia au obţinut la primul tur de scrutin, potrivit datelor finale transmise de Biroul Electoral Central:

  • George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor) – 3 862 761 voturi (40,96%)
  • Nicușor Dan (independent) – 1 979 767 voturi (20,99%).

Prima secție de votare din străinătate care s-a deschis este cea organizată în Noua Zeelandă, la Auckland. Aici, procesul de votare a început joi seara, la ora 22:00 (ora României).

Aproape 91 de mii de persoane au mers la secțiile de votare, deschise în R. Moldova, pentru a alege viitorul președinte al României, un număr record – cu circa 10 mii în plus față de primul tur, rezultatele căruia au fost anulate.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, Nicușor Dan a obținut cele mai multe voturi în R. Moldova, peste 47 de mii, adică circa 52%. Acesta a primit un număr mai mare de voturi peste Prut decât a acumulat fosta jurnalistă Elena Lasconi în toamna anului 2024, totuși atunci 56,65% dintre moldovenii cu cetățenie română au votat în favoarea candidatei Uniunii Salvați România.

De această dată, Lasconi s-a clasat pe locul 4 în R. Moldova, fiind susținută de mai puțin de 9 mii (9,6%) dintre cele aproape 91 de mii de persoane care au fost la urnele de vot.