Lecţia unui alt Oleg

Ziarul Evenimentul Zilei a prezentat recent şase mărturii ale unor veterani, istorii despre suferinţă, datorie, supravieţuire şi onoare în cel de-al doilea război mondial. Unul dintre ei este basarabeanu Oleg Dombrovschi, care a trecut prin război şi lagăre de concentare.

Pe 22 iunie 1941, când armata română a început să lupte pentru recucerirea Basarabiei, Oleg Dombrovschi era deja ofiţer. Retragerea dincoace de Prut îl prinsese cu mâna pe armă. Când liderul unei patrule ruseşti i-a spus, pe jumătate ironic, pe jumătate onest – „Poate ne-om mai vedea, la un pahar” -, tânărul Oleg i-a replicat aspru: „Ne întâlnim doar pe câmpul de luptă! Istoria nu se termină aici!”.

Cu cedarea Basarabiei, „patria mea”, cum îi spune Dombrovschi, nu s-a împăcat niciodată. La război a plecat într-o noapte, călare, şi recunoaşte că i s-a părut, pur şi simplu, groaznic. Prima întâlnire cu moartea nu se uită: „Un grup de nemţi şi de români, probabil nişte cercetaşi trimişi în recunoaştere, ucişi, decapitaţi, strânşi într-un cerc. În mâini aveau organele genitale retezate, pline de sânge uscat”.

Trei ani, Oleg Dombrovschi a luptat pentru Basarabia şi pentru Regat. A scăpat miraculos de la Cotul Donului, a fost decorat cu medalia „Coroana României”. În august 1944 a fost luat prizonier de ruşi. A stat în lagăre şapte ani şi nu s-a trădat pe sine nici măcar o singură dată. Bolşevicii nu i-au iertat asta.

În 1958 a fost arestat din nou, târât prin toate puşcăriile lugubre ale României comuniste. A fost eliberat în 1964, an de graţie pentru deţinuţii politici. Oleg Dombrovschi a trecut de nouăzeci de ani. E un înţelept care a iertat fără să uite: „Războiele nu rezolvă niciodată nimic. Aduc doar ură şi moarte”.

evz.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. STEFANITA

    “România nu a abandonat Basarabia…”

    Pe data de 5 septembrie, s-a desfasurat pe stadionul Stade de France Saint-Denis/Paris Franta , meciul Franta – Romania, un meci asteptat cu mult interes. In seara de 5 septembrie am fost surprinsi placut sa vedem la televizor un banner imens aflat in galeria Romaniei, pe care scria: ” Basarabia e Romania“
    Asa,ca sa stie si francezii ca noi,romanii din Romania nu am abandonat si nu am uitat Basarabia niciodata si ca sangele apa nu se face !.
    Felicitarii echipei Romaniei si suporterilor ei. “România, România!”, strigau din toti rarunchii romanii din tribune,infasurati din cap pana in picioare cu steaguri si fulare “tricolore”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *