Principală  —  Ştiri   —   Jurnaliștii de investigație sesizează riscurile…

Jurnaliștii de investigație sesizează riscurile fraudării alegerilor

Jurnaliștii de investigație și organizațiile neguvernamentale din domeniul media, anticorupție, transparență, acces la informație își exprimă îngrijorarea în legătură cu restricționarea accesului la informații de maxim interes public în perioada alegerilor prezidențiale 2016, fapt ce poate genera condiții de fraudare a alegerilor.

DECLARAȚIE

Jurnaliștii de investigație și organizațiile neguvernamentale din domeniul media, anticorupție, transparență, acces la informație își exprimă îngrijorarea în legătură cu restricționarea accesului la informații de maxim interes public în perioada alegerilor prezidențiale 2016, fapt ce poate genera condiții de fraudare a alegerilor.

Menționăm că, pe parcursul celor câteva săptămâni de campanie electorală, au existat mai multe semnale privind acte de corupție și de fraudare a alegerilor, dar reacția autorităților publice a fost sub limita standardelor unui stat asociat cu UE.

Jurnaliștii de investigație de la Ziarul de Gardă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Independente, au întâmpinat mai multe obstacole în cadrul documentării unor articole și reportaje video care vizează riscuri de fraudare a alegerilor, dar și momente de manipulare și încălcare a legislației.

Jurnaliștii semnalează tăinuirea informației cu privire la averi, venituri, interese ale candidaților și finanțarea campaniei electorale. După realizarea a câtorva zeci de articole privind averile și finanțările candidaților, semnalăm cu îngrijorare că:

  • Unii dintre candidați evită să discute cu jurnaliștii de investigație
  • Candidații care fac parte din coaliția de guvernare evită sau chiar refuză dezbaterile deschise în prezența jurnaliștilor de la mass-media independentă
  • CEC restricționează accesul la informații privind finanțatorii campaniilor electorale
  • CEC nu răspunde adecvat și coerent la solicitările de informații ale jurnaliștilor de investigații
  • Autoritățile publice nu reacționează la articolele de investigație care probează falsurile și incoerențele privind averile, interesele și finanțările concurenților electorali
  • CCA și alte instituții publice nu reacționează la rapoartele de monitorizare a mass-media în campania electorală, chiar dacă aceste rapoarte denotă că media controlată politic încalcă prevederile Codului Audiovizualului şi normele etice, prezentând candidații în mod părtinitor. Majoritatea posturilor TV ignoră produsele jurnalismului de investigație și nu informează cetățenii despre incoerențele privind averile, interesele și finanțările concurenților electorali.
  • Rezultatele recensământului populației R.Moldova din mai 2014 sunt tăinuite până în prezent, fiind împiedicate eventuale verificări/monitorizări ale societății civile, ceea ce crează confuzii privind numărul real al populației și premise pentru fraudarea numărului alegătorilor și votanților.

Solicităm Partenerilor de dezvoltare ai R.Moldova, misiunilor de observatori internaționali, să ia act de dificultățile pe care le întâmpină reporterii de investigație în această campanie, de reacția slabă sau inexistentă a instituțiilor statului la investigațiile jurnalistice, de restricționarea accesului la informație privind finanțarea campaniei.

Solicităm sprijinul comunității internaționale pentru a convinge autoritățile R.Moldova că un stat asociat Uniunii Europene nu poate ignora necesitățile fundamentale ale jurnalismul de calitate: accesul liber la informație de interes public, crearea unor condiții adecvate de dezvoltare a presei independente, asumarea comunicării corecte cu jurnaliștii care privesc critic guvernările.

 

Ziarul de Gardă

Centrul pentru Investigații Jurnalistice

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Transparency International Moldova

Juriștii pentru Drepturile Omului

CAPC

Centrul „Acces-info”